Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Иванов ще търси по-широко мнозинство по национални приоритети като съдебната реформа.
Христо Иванов ще търси по-широко мнозинство по национални приоритети като съдебната реформа.

Първо договарят програма и приоритети за 6 месеца, после министри

Ако до петък Асен Василев не намери твърда подкрепа от 121 депутати, може и да не внесе за гласуване в Народното събрание състава на правителство, а да върне неизпълнен мандата на президента Румен Радев. Това допускат запознати с настроенията на номинирания от “Продължаваме промяната” кандидат за премиер.

През уикенда “Промяната” се разбра с БСП, “Демократична България” и независимите депутати за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент. Дори и заедно обаче общият брой на депутатите в подкрепа на кабинет “Василев” става 116. Петима не достигат до необходимите 121 гласа за прокарване на всяко решение в НС.

Именно тази цифра е целта на Асен Василев и “Промяната”, защото не се търси подкрепа само за прокарването на новото правителство, а и за 7-8 важни закона. Затова

не се разглеждал вариантът за падащ кворум

Реално правителството минава при подкрепа на 50%+1 от всички присъстващи в пленарната зала депутати. И то може да бъде избрано лесно, тъй като се заговори, че чуждо посолство е направило сондажи сред опозицията да помогнат с отсъствие на техни депутати от залата, за да мине кабинетът на Асен Василев. За него обаче бил важен не изборът, а гласуването на законите след това. Затова номинираният за премиер продължавал разговорите с депутати от всички групи. Това декларира самият той след консултациите с БСП и ДБ. Категоричен е само, че няма да разговаря със Слави Трифонов и Тошко Йорданов.

А за другите депутати от ИТН обясни, че въпросът е

дали ще вземат решенията самостоятелно,

на база на това, което те вярват, или “някой ще им нарежда от диванче”. Ако депутатите в ИТН могат да вземат самостоятелно такова решение, без да им бъде диктувано отвън, са добре дошли на разговори, допълни Василев.

Той не коментира и дали водят разговори с Цвета Галунова от “Възраждане”, какъвто слух тръгна из парламента миналата седмица. Никога не съм казвала, че ще подкрепя правителството, нито че ще излизам от парламентарната група. Някой се упражнява на мой гръб. Как ще гласувам, ще видите в петък, каза пред “24 часа” Галунова.

Ден по-рано обаче във фейсбук тя пусна снимка с Асен Василев от дебатите по бюджета и дълъг пост, в който обяснява, че трябва да се градят мостове с мисъл за държавата. Смятам, че в това време на криза трябва да се търси именно този модел, в който да се намерят допирните точки, да се работи по тях, по някаква програма, за да се изведе държавата от кризата, посочи 26-годишната депутатка.

Паралелно с търсенето на парламентарна подкрепа вървят разговорите за структурата на правителството, разпределението на ресорите и имената на министрите. Очакванията са партньорите от БСП и ДБ да запазят сегашните си позиции и имена. Това потвърди и шефът на соцгрупата в НС Георги Свиленски. Ние на нашите министри сме дали висока положителна оценка и вторник-сряда ще обсъдим и вероятно ще продължим със същите министерства, каза той пред “Нова нюз” вчера.

Предстои разпределяне на ресорите на “Има такъв народ”. Очаква се Радостин Василев да остане министър на спорта като представител на независимите.

Твърде вероятно е енергетиката да отиде в БСП. За регионалното министерство се говори, че ще е за ПП, за да се изчисти скандалът с парите за пътища. А Външно можело да бъде дадено на ДБ, като за поста се спряга дипломатът Стефан Тафров. Ако това ведомство отиде в “Промяната”, начело може да е Весела Чернева, която е външнополитически съветник на премиера в оставка Кирил Петков.

Според запознати е възможно да има пълна размяна на местата и самият Петков да е финансов министър вместо новия премиер Василев.

Партньорите са договорили да се спре с феодализацията по ресори

и всяка партия да има зам.-министри във всяко ведомство, както бе при тройната коалиция.

Първата стъпка обаче е подготовката на програма с ясни приоритети, срокове и отговорности, както и на законодателство за 6 месеца, сред които промените, свързани с плана за възстановяване. От понеделник с това се заемат работни групи на трите партии и на независимите.

За по-добра комуникация коалиционният съвет ще има свой секретариат, който ще взема решенията

окончателно. Това ще е стъпка за подобряване на комуникацията между партньорите.

Силно се надявам да направим правителство, което да работи за интересите на България, както беше първия път, коментира номинираният за премиер. Христо Иванов пък бе оптимист, че Василев ще се справи.

ДБ обаче ще търси национално съгласие в парламента, излизайки извън периметъра на мнозинството, по теми като конституционната реформа и избора на нов състав на ВСС. Трябва да успеем да комбинираме промяната и отварянето на нова политическа страница с една смислена диалогичност по национални теми и приоритети, обясни Иванов.

Корнелия Нинова и Асен Василев след срещата в събота
Корнелия Нинова и Асен Василев след срещата в събота