Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Алексей Навални е роден през 1976 г.
СНИМКА: Уикипедия
Алексей Навални е роден през 1976 г. СНИМКА: Уикипедия

Най-известният руски дисидент Алексей Навални описа живота си в затвора чрез 12 туита. Посредством профила си в туитър, който се управлява от активисти, негови сподвижници, най-големият политически критик на Путин вътре в Русия разказа как протичат дните му зад решетките. Не е ясно къде точно се намира, тъй като на 14 юни Навални е бил преместен на неизвестно място от изправителната колония на Покров във Владимирска област. Според агенция ТАСС Навални е бил изпратен в изправителна колония със строг режим в село Мелехово, Владимирска област.

„Живея като Путин и Медведев. Или поне тая мисъл ми идва наум, когато гледам оградата около бараката ми. Всички тук се намират зад нормални ограждения, с тел за простиране на прането. Моята ограда пък е висока 6 метра – подобни съм виждал само около сградите на Путин и Медведев, за които сме разследвали”, пише в първия си туит Навални.

Според него „Путин живее и работи в подобно място. И аз живея на подобно място”.

Втората прилика с Путин Навални я вижда в чакането. „Путин оставя министрите си да чакат в чакалнята по шест часа. И моите адвокати трябва да чакат по пет или шест часа, за да ме видят лично”.

Има и трета прилика. „В моята барака има високоговорител, който предава песни като ”Слава на ФСБ (службите за вътрешна сигурност – бел.а.) Мисля, че и Путин има подобен”.

След това Навални изброява разликите в живота си от този на руския президент.

„Путин спи до 10 ч. сутринта. След това плува в басейна и закусва сирене и мед. Аз в 10 часа имам обедна пауза. Защото работата ми започва в 6,40 часа”.

За Навални денят започва в 6 часа, след това за 10 минути трябва да оправи леглото си, да се избръсне и измие. В 6,10 прави гимнастика, в 6,20 го водят на закуска. В 6,40 часа го обискират, а после започва работа. В Кремъл Путин управлява „операция Украйна”, докато Навални се занимава с друга работа: „В бараката ми има специална стая с три шевни машини. Това е специална индустриална зона на моя „затвор в затвора”. Странно, че не са сложили шевна машина и до кушетката ми за спане”.

Навални шие по 7 часа, седнал на дървено столче, което не е по-високо от коленете му. В 10,20 часа има обедна почивка от 15 минути. След това отново сяда на дървена пейка под портрета на Путин. Това го наричат „дейност за дисциплиниране”. Всичко това –от понеделник до петък. В събота пък го чакат пет часа работа,а след това отново седи на пейката под портрета. Неделята е свободен ден.

„Всеки от администрацията на Путин, който е мислил за моята почивка, е експерт по релакс. Затова в неделя седя по десет часа на пейката”.

Навални търси винаги положителната страна във всяко нещо, дори в ежедневие като своето. „Опитвам се да се развличам възможно най-много. Докато шия, рецитирам наизуст монолога на Хамлет на английски. Затворниците, които работят в моята смяна, казват обаче, че когато затворя очи и изфъфля някоя фраза на шекспиров английски, си мислят, че извиквам дявола”.