Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Маркери за животни са сред откритите доказателства.
Маркери за животни са сред откритите доказателства.

ГДБОП разби банда, точила евросубсидии в Петрич. Операцията е съвместна с европокуратурара.

През 2020г. в ГДБОП са придобити данни, че в Петрич банда незаконно предоставя и усвоява субсидии за отглеждане на земеделски култури, пасища, програми за отглеждане на животни, както и по оперативни програми за използване на пасища и мери. Според постъпилата информация част от лицата, които от години неправомерно получават и управляват парични средства под формата на субсидии, предоставяни на България от фондовете на ЕС, както и печелят проекти по оперативни програми са:  началникът на Общинска служба „Земеделие“ – гр. Петрич, други служители на общинската служба, техни роднини и приближени лица.

Всяска година те прогресивно увеличавали декларираните площи и животни, респективно и се увеличават и сумите, които получават под формата на субсидии. Също така е установено, че ръководителя на Общинска служба „Земеделие“ – гр. Петрич и неговият брат са успели да усвоят чрез констативни нотариални акта по обстоятелствена проверка имоти с площ над 40 000 декара. 

Само двама от бандата са получили за последните 5 календарни години парични средства в особено големи размери под формата на субсидии /над 600 000 лв./.

Затова вчера е проведена специализирана полицейска операция съвместно със служители на сектор БОП – Благоевград, сектор БОП – Кюстендил, сектор БОП – София град, сектор БОП – София област и сектор БОП-Перник.

В хода на проведените мероприятия са извършени 4 броя обиски (претърсване) на лица и претърсване и изземване на 7 броя леки и товарни автомобили, както и претърсване и изземване на 6 адреса на територията на общ. Петрич и общ. Сандански, в това число и помещения на Общинска служба „Земеделие“ – гр. Петрич и земеделска аптека с амбулатория. В хода на провежданите мероприятия са установени и иззети:• Мобилни телефони и СИМ карти;• Заявления за кандидатстване по оперативни програми за подпомагане на Европейския съюз, договори за наем и покупко – продажба на частни и общински имоти /земеделски площи/ и други документи имащи отношение по горепосоченото досъдебно производство;• Множество идентификатори за животни /ушни марки/. 

Входа на проведените мероприятия със заповед за задържане за срок до 24 часа съгласно ЗМВР са задържани 8 лица, от които Началника на Общинска служба „Земеделие“ – гр. Петрич, други служители на общинската служба и лица, съпричастни към гореописаната престъпна дейност. Работата по случая продължава, като към настоящия момент се извършват разпити на лица в качеството на свидетели. Извършват се проверки на регистрирани животновъдни обекти на лица /бенефициенти по европейски програми/, имащи отношение към престъпната дейност, като към момента са констатирани несъответствия между броя на декларираните и броя на представените животни в проверяваните обекти. Разследването се осъществява под надзора на европейската прокуратура.