Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Членовете на СЕМ Габриела Наплатанова, Симона Велева, Соня Момчилова, Пролет Велкова и Галина Георгиева (от ляво на дясно)
Членовете на СЕМ Габриела Наплатанова, Симона Велева, Соня Момчилова, Пролет Велкова и Галина Георгиева (от ляво на дясно)

Какво следва? Още по-трудна надпревара, която вероятно ще завърши по същия начин

Глупост е да повтаряш едно и също действие и да се надяваш на различен резултат, смята председателят на съвета Соня Момчилова

Емил Кошлуков остава генерален директор на БНТ поне за още два-три месеца, а Съветът за електронни медии предстои да обяви нов конкурс за поста му, след като не успя да избере измежду 8-ината кандидати достоен негов наследник.

Настоящото състезание за високата позиция завърши с три последователни и безрезултатни гласувания на СЕМ, в които никой от претендентите не получи мнозинство - поне три от гласовете на петимата членове в съвета.

Два са прецедентите в избора на 25-ия директор на БНТ, който трябва да се случи, защото мандатът на сегашния изтича в началото на юли.

- За първи път в историята на СЕМ подобен конкурс завършва без резултат.

- Вторият прецедент е фактът, че съветът е почти напълно обновен с четирима членове. От тях само Соня Момчилова, посочена от президента, е избирала досега шеф на БНР. Само преди месеци в него влязоха Габриела Наплатанова, също избрана от Румен Радев, и Симона Велева и Пролет Велкова, гласувани от парламента. Единствено Галина Георгиева, избрана преди време от ГЕРБ, е от стария състав.

Впрочем обновяването в никакъв случай не е недостатък. Още повече че се видя как дамската петорка открито и честно каза мнението си за всеки от кандидатите.

Какво се случи в деня на избора?

При първото гласуване в 11 ч Кошлуков беше подкрепен от Галина Георгиева, Пролет Велкова даде гласа си за Петков, а Симона Велева - за Величкова. Единствено Велева обясни, че е склонна на компромиси, защото по думите ѝ е много важно да бъде избран генерален директор на обществената телевизия.

Емил Кошлуков
Емил Кошлуков

Председателят на СЕМ Соня Момчилова се въздържа от гласуване, тъй като според нея сред 8-те кандидати в конкурса не се е появил юнакът, който да събуди “спящия великан” (по думите на Венелин Петков, който така описа БНТ по време на представянето си). Габриела Наплатанова обяви, че подкрепя Петков, но също се въздържа от гласуване, за да не бъде упрекната в субективизъм и емоция. Тя обясни, че двамата с Петков заедно са започнали в Би Ти Ви преди 22 години, 6 от които той е бил неин началник.

Венелин Петков
Венелин Петков

За останалите претенденти - Сашо Диков, Сашо Йовков, Василена Матакева, Светлана Божилова и Красимир Ангелов, нямаше гласове.

При липсата на избран процедурата изисква съветът да заседава един час на закрито, след което отново да гласува. Ако и втория път няма избор, след още един час се гласува пак. При трети провал се обявява нов конкурс, като до провеждането му управлява настоящият генерален директор.

12 ч - второ гласуване. Симона Велева обявява ново предложение - Сашо Диков, за което освен нея гласува и Соня Момчилова. Емил Кошлуков отново е с един глас, а Венелин Петков вече е с два - на Велкова и на Симона Велева. Изненадващо Велева подкрепя едновременно двама кандидати вероятно заради готовността ѝ да направи компромис, но така и не стана ясно има ли право на това.

Сашо Диков
Сашо Диков

13 ч - третото гласуване на СЕМ повтори второто. Момчилова прекрати процедурата и обяви, че новият конкурс ще бъде обявен още на следващото заседание.

Според председателката нищо лошо не се е случило. Напротив, СЕМ ще продължи да отстоява съдържанието на определението независим регулатор. Глупост е да извършваш едни и същи действия и да очакваш различен резултат, каза тя.

По думите ѝ конкурсът е показал, че българската медийна среда е болна и затова са нужни други принципи и прийоми. Иска ѝ се други телевизионери и лидери да получат кураж, за да се явят на следващия конкурс.

Не се гордея, не мисля, че е в обществен интерес и с решението си не правим услуга нито на БНТ, нито на СЕМ, каза Велкова. Тя обясни, че още преди месец е чула слух, че няма да има избор на генерален директор, защото е по-добре да остане Кошлуков. Казах си, че не е възможно подобно интригантстване, но днес се случи точно това, обясни тя. Според нея потвърждаването му е силно симптоматично, а тя е смутена доколко са автономни гласовете в СЕМ.

Разказа още, че в съвета почти били готови да не допуснат Кошлуков до изслушване след искане от различни интелектуалци. Отказали се след консултация с юристи, които им обяснили, че подобно решение вероятно ще бъде обжалвано и може да “завихри юридическа спирала, която да навреди на БНТ”.

Сега се питам къде са днес нашите основания, кой ги разпиля, защото предстои Кошлуков да управлява БНТ неясно колко още напред, може и до следващ конкурс, може и по-нататък. Всички знаете, че се задават избори, каза Велкова.

Момчилова опонира, че още на онзи разговор самата Велкова е оттеглила решението си и се е разколебала. Допълни и че през последния един час Велкова се е опитала да повлияе върху решението на член от съвета. Било убеждаване, уточни Велкова.

Новият състав на СЕМ не произведе избор, включи се Галина Георгиева.

С което аз лично се гордея, каза Момчилова и закри заседанието.

Какво следва?

Нов и още по-труден конкурс. Озадачаващо е, че състезанието ще бъде обявено веднага след края на несполучилото. Ако има претенденти за поста с вече готови концепции, вероятно те биха се явили още сега. Такива очевидно нямаше. Как тогава някой ще успее да се подготви за толкова кратко време? Обявен след седмица примерно, конкурсът ще се състои най-късно до 3 месеца. Така новите кандидати ще имат най-много месец, за да пишат концепции за развитие.

През това време старата къща, както ласкаво я наричат служителите на телевизията, ще продължи да е неспокойна. Факт е, че през последния месец всичките 1190 души не спряха да обсъждат, да питат и да се чудят какво ще става с тях.

А се видя, че не е лесно да се открие качествен директор на обществената телевизия. За да успее, на евентуалния кандидат му трябва сериозен управленски опит. Ако го няма, поне концепцията му трябва да е толкова блестяща, че да заслепи дамското жури. Всяка от жените в СЕМ без съмнение е със сериозна професионална биография и е наясно, че концепцията може да бъде написана и от някой друг.

Така най-важен остава опитът. Именно той май е в основата на провала на Венелин Петков, допускат медийни експерти, въпреки че много хора очакваха как ще е следващият генерален директор на БНТ. По време на презентацията си той непрекъснато говореше за обществената телевизия като компания, собственост на държавата, която трябва да бъде управлявана като всяка друга. Личеше му, че идва от корпоративния бизнес - беше шеф на новините, актуалните предавания и спорта в Би Ти Ви, и не е много наясно какво точно представлява БНТ. “Не са му обяснили, което означава, че май не е бил сериозна кандидатура”, коментира бивш мениджър в обществената телевизия.

Попречиха му обаче и слуховете, че е едва ли не кандидатура на президента Румен Радев. От една страна, недомлъвките помагаха Петков да бъде отхвърлен, а от друга, вероятно са имали за цел Кошлуков да се откаже.

Конкурсът ще е труден и по още една причина - в СЕМ явно не могат да се разберат. Може би са оставени да гласуват самостоятелно, а може би всеки член разчита на помощ от партията си. В раздробения политически пейзаж обаче единомислие е невъзможно почти за нищо, както показва напоследък реалността.

Така най-големият въпрос в момента е трябва ли да се бърза с конкурс, който може би е обречен да завърши по същия начин.