Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Въпреки забраната Медведев ще остане водач в ранглистата.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Въпреки забраната Медведев ще остане водач в ранглистата. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Турнирът не допуска участието на руснаци и беларуси, кралското семейство не може да връчва наградата на сънародници на Путин

Решението на ръководството на "Уимбълдън" да не допусне до участие играчи от Русия и Беларус се оказа много повече от обикновено политическо послание срещу войната в Украйна. Твърдата позиция означава, че на зелените кортове в Лондон няма да видим световния номер 1 при мъжете Даниил Медведев. Освен него без право да играят останаха Сергей Рубльов, Карен Хачанов и още двама топ 100 тенисисти в мъжката схема. При жените нещата са още по-фрапиращи – извън турнира останаха световната номер 4 Арина Сабаленка от Беларус, номер 15 Анастасия Павлюченкова от Русия и още 10 тенисистки в топ 100.

Затова ATP и WTA стигнаха до извода, че "Уимбълдън" няма да дава точки, тъй като прекалено много топиграчи остават без шанс да ги спечелят и защитят.

Повечето тенисисти, сред които

Новак Джокович и японката Наоми Осака, нарекоха “безумие”

и "нечестно" ограничението за руските и беларуските играчи. Други обявиха, че няма справедливост и спрямо украинските спортисти, които не могат да се приберат у дома, за да живеят, камо ли да тренират. Спортната общественост отново бе разделена, а истината остава някъде по средата.

По ирония на съдбата обаче от решението на Уимбълдън да не допуска руснаци до известна степен се възползва най-много именно Даниил Медведев. Ако няма точки, лидерът в световната ранглиста всъщност ще продължи водачеството си на върха, тъй като неговите преследвачи в класирането няма да успеят да защитят спечелените от тях тук през 2021 г. Объркваща ситуация, при която руснакът печели от наказанието.

Сложната схема се превърна в една от централните теми около стартиралия в началото на тази седмица трети за годината турнир от Големия шлем. Причината за този парадокс е, че през 2021 г. Медведев отпада още в осминафиналите. Така след отпадането на точките им от миналия сезон ще се увеличи разликата, която преследвачите му трябва да стопяват, за да догонят талантливия руснак.

Разбира се, Медведев обяви, че предпочита да играе пред това да трупа аванс без победи: "От една страна, отлично разбирам причината за това решение. От друга – смятам, че то е напълно нечестно", обяви той пред руската агенция ТАСС. Тенисистът отбеляза, че всички останали руснаци във Великобритания могат свободно да упражняват до днес професията си.

“Защо е различно

за атлетите?”,

пита световният номер 1. Според британските медии въпросите, които Медведев задава, имат своето обяснение – не може да се допусне членове на кралското семейство, които по традиция връчват титлата в Лондон, да я дадат на руснак и сънародник на Владимир Путин. Това важи с особена сила, като се има предвид, че самият

Даниил не се изказа категорично против инвазията в Украйна,

а по-скоро завоалирано отрече войната като концепция.

Така или иначе, турнирът започна без беларуси и руснаци, а атлетите останаха с наградния фонд като основен стимул да печелят на лондонската трева. От това решение най-засегнат е Новак Джокович, който защитава 2000 точки от миналогодишната си победа. В резултат след турнира се очаква той да падне до седмото място в ранглистата. За сравнение – Медведев губи само 180 точки и така вдига преднината си пред Жокера с цели 1820 точки. Още по-голям удар получава и финалистът от миналото издание – Матео Беретини. Той в момента е 11-и в ранглистата и след като не може да защити спечеленото през 2021 г., ще отпадне до дъното на топ 20.

"Колкото и добре да играя,

класирането

ми ще се влоши

- сподели италианецът. - Не мисля, че това е справедливо. И все пак разбирам деликатната ситуация."

При жените най-много ще пострада класирането на Арина Сабаленка, полуфиналистка от миналата година, както и чехкинята Каролина Плишкова, която изгуби финала преди 12 месеца. Последната ще изпадне от десетката до втората половина на топ 20. Шампионката от 2021 г. Ашли Барти се отказа от спорта и за нея няма особено значение дали тази година ще се раздават точки в Лондон.

И все пак на фона на липсата на точки тази година организаторите се погрижиха да вдигнат наградния фонд на турнира, за да съхранят в максимална степен мотивацията на тенисистите. Дори само участие в първия кръг на основната схема ще им осигури 50 хил. паунда от наградния фонд. Това е огромна сума дори и в сравнение с наградата за достигнат финал или победа в някой по-малък турнир. (През 2021 г. за титлата си в "София Оупън" Яник Синър получава малко над 40 хил. паунда.) Всяка една победа в Лондон носи нови 28 хил. паунда. Като се има предвид голямата схема и отпадналите топимена, това дава невероятен шанс на по-неизвестни тенисисти да изкарат добри пари в Лондон тази година.

 

Финалистът печели малко над милион паунда. Шампионът пък ще може да си позволи спокойно вечеря в най-скъпия лондонски ресторант, тъй като ще прибере чек за колосалите 2 млн. паунда. Колко точки за ранглистата могат да дадат по-добра мотивация?

От новото решение при  жените най-много ще пострада Арина Сабаленка.
От новото решение при жените най-много ще пострада Арина Сабаленка.