Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

У нас поскъпването бе провокирано от неяснотата около премията от 25 стотинки, казва енергийният експерт 

- Г-н Начев, какво провокира поскъпването на горивата у нас?

- Премията, която предвижда бюджетът от 25 ст. (отстъпката за евтините горива, гласувана на второ четене - бел. ред.) вече бе "изядена" заради неяснотата как ще бъде реализирана. Търговците побързаха предварително да вдигнат цените и през последните седмици те пълзят нагоре без никаква причина, защото цената на нефта на международните пазари е 116-120 долара, а тук цените се повишиха с 20-30 стотинки за по-малко от месец. Тоест от обявяването на премията.

- Какъв е проблемът с нея?

- Дни наред не бе известно какво става - човек зарежда, правят му отстъпка, но кой я покрива? Вариант бе това да става през ДДС-то в края на месеца, но това са оборотните средства на съответната бензиностанция. Тя прави 1-2 зареждания в месеца и тази отстъпка реално ще й намали парите в брой. Затова търговците побързаха предварително да компенсират, за да имат повече свободни парични средства за купуване на следващото количество гориво.

Енергийният експерт Васко Начев
Енергийният експерт Васко Начев

Ако не го бяха направили, рискуваха в един момент да изпаднат в затруднено положение откъм пари в брой, затова бяхме свидетели на повишението на цените.

Когато говорим за горива, вододелът е между цените на едро и цените на дребно. За всичко, касаещо цените на едро, трябва да се пита Министерството на финансите. За всички цени между цените на едро и дребно - Комисията за защита на конкуренцията. Въпрос е и при кого остава разликата в цената от 35 долара между петрола уралс и брент - при цените на едро или при търговците? Необходим е ясен отговор.

- Ще се задълбочи ли кризата при горивата?

- Пазарът се преструктурира, ще има катаклизми, спекулантите ще използват всичко, каквото могат, но платежоспособността е достигнала своя лимит. Оттук нататък е необходим катаклизъм, за да продължи цената на нефта да върви нагоре. Изкуствено може да се провокира, но ще е краткосрочно. Капацитетът на пазара вече е достигнат, самите доставчици, големите играчи не искат цената да се повишава, защото знаят, че след това бумерангът ще се върне към тях. Разбира се, изкушени са, защото печелят, но след подобни скокове цените обикновено рязко падат, всички помним как цената стана 28 долара за барел. Историята показва, че след всяко свръхпоскъпване идва бързо понижение, никой не иска това.

ОПЕК се ослушва, но страните извън ОПЕК компенсираха недостига. Очаквам, че още в началото на юли предлагането ще надвиши търсенето и ще има лек спад в цената. Разбира се, ако няма изкуствено напомпване, защото руснаците имат нужда от високи цени на петрола. 

Каква е играта с петрола и дали шокът ще провокира кризата, четете тук и тук