Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Александър Вучич
СНИМКА: Ройтерс
Александър Вучич СНИМКА: Ройтерс

Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви, че от ноември западната ни съседка остава без руски нефт. По думите му, Белград се готви за тежка зима и осигурява всичко необходимо, но всеки ден се появяват десетина нови проблеми, съобщава „Радио и телевизия Сърбия“ (РТС).

Той допълни, че в региона няма да има ток, а България със сигурност ще има само заради атомната централа.

„Трябва да осигурим мазут, НИС (държавната петролна компания) не разполага с достатъчно мазут, затова внасяме 20 000 тона, така че вие изчислите, че имаме нужда от 120 000 тона за цялата зима“, отбеляза държавният глава.

По думите му, мазут няма никъде и трябва да се внася с шлепове от Румъния, предава "Фокус".

„Всеки иска апартаментът му да е топъл, за да може да ходи по шорти и тениска. Никой не иска да носи пуловер през зимата в апартамента, но никой не пита как ще заредим достатъчно газ, как ще осигурим 2,7 млн. кубически метра газ на ден само за газовите централи в Нови Сад, Панчево и Зренянин. От 1 ноември вече нямаме право да внасяме руски петрол, според настоящите санкции и кой знае какви санкции ще бъдат наложени дотогава“, поясни Вучич.

„В момента можем да копаем 62 000 тона, а през зимата са ни нужни 95 000 до 100 000 тона, ще копаем може би 75 000 или 80 000 тона, и откъде да внесем въглища, как ще ги транспортираме, какво е качеството...“, добави още сръбският президент.

Той допълни, че в региона няма да има ток, а България със сигурност ще има само заради атомната централа.