Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Емил Кошлуков по време на изслушването в СЕМ
Емил Кошлуков по време на изслушването в СЕМ

"Зрителят на първо място" - с така озаглавена концепция за развитието на БНТ Емил Кошлуков даде заявката си пред Съвета за електронни медии, че е готов да управлява още 3 години обществената телевизия

В края на първия си мандат, който изтича в началото на юли, той си позволи качествено различно представяне - показа как се е променила БНТ по време на управлението му, но и докъде може да стигне тя, ако продължи да се развива технологично.

Според него обаче концепцията за нейното бъдеще не може да пренебрегне медийната среда, формирана от три важни фактора - силна конкуренция, мултинационални компании, които качествено променят начина на гледане на телевизия, и променящи се потребителски навици. "Ако ги пренебрегнем, ще обречем БНТ на провал", каза Кошлуков пред СЕМ и показа графично как само европейските приходи от тв дейност на "Амазон" надминават приходите на всичките 66 европейски обществени медии за 2019 г. Като "Амазон" изобщо не е начело на класацията на световните компании.

Затова приоритет на Кошлуков ще бъде развитието на студиата и инвестиции в техника и технологии. "Ако нямаме технологии, рискуваме да не можем да произвеждаме качествено", каза той, като демонстрира докъде е стигнал светът на технологиите чрез начина на снимане на американския сериал "Мандалорецът".

По думите му БНТ още е далеч от подобни техники, но пък за първи път има добавена реалност и вече може да произвежда 3D ефект вътре в студиото. Само БНТ от всички телевизии има приложение във вайбър, в което робот превръща текста в говор, както и само БНТ има приложение в тик-ток.

"Наблягам на технологиите, защото това е бъдещето", каза тв шефът, като цитира и изследвания, според които времето за гледане на платено видео съдържание се е удвоило за 3 години, при младите има 30% спад на интереса към ефирните телевизии, а в близко бъдеще една трета от домакинствата в Европа няма да гледат ефирна телевизия.

Затова една от най-важните ценности за БНТ е универсалността според концепцията на Кошлуков - това е достъпът до нея чрез всякакви платформи, на всички мрежи по канали и устройства, където стои публиката, както и задължителен жестомимичен превод и аудионовини. Желанието му е все повече хора в неравностойно положение да имат достъп до БНТ, тъй като силата на една цивилизация се оценява според отношението й към най-слабите.Много важни за БНТ трябва да са партньорствата й, като според Кошлуков всички обществени медии трябва да си подадат ръка и да работят с технологичните компании и със световни организации. Впрочем БНТ вече има договори с вайбър и гугъл за новини, както и с ЮНЕСКО за опазване на културното наследство чрез производството на съдържание. В проекта на ЮНЕСКО и БНТ движеща роля има Китин Муньос, зетят на Симеон Сакскобургготски, който е автор на поредица от документални филми за България.

Освен бъдещето на телевизията за членовете на СЕМ много важен се оказа и общественият авторитет на Емил Кошлуков, чието наличие е сред условията на съвета, за да избере шеф на БНТ. Настоящият генерален директор обясни, че не е възпитано да говори за себе си, но че винаги е бил демократ, антикомунист и човек, който отстоява принципите си. Според него по-важни са дейността му и фактът, че след 3-годишното му управление БНТ е с най-високо доверие у нас за 2022 г. - 62%, според изследването на института "Ройтерс". Същото изследване показва, че телевизията се ползва с най-голямо доверие в 7 държави в Европа, сред които е и България. "Нали съдим за един човек по делата, не по думите. Не трябва да се харесвам на хората, а БНТ в момента е много по-добре и прави много неща за първи път", обясни той.

По думите му повечето политици виждат БНТ като държавна и тяхна, тъй като бюджетът й се дава от Министерския съвет. "Работата на директора е да не допуска това напрежение да слиза надолу по етажите. Дори и аз да се изложа, колегите трябва да работят добре", каза Кошлуков.