Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът Кирил Петков участва в дебатите, преди да бъде свален от поста председателят на Народното събрание Никола Минчев.
СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Премиерът Кирил Петков участва в дебатите, преди да бъде свален от поста председателят на Народното събрание Никола Минчев. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

"Това, че не сме готови да направим сделки със задкулисието, ни докара до тази позиция". Това заяви премиерът Кирил Петков пред БНР.

"Винаги сме били с ясна програма и с ясни принципи, които следваме. Крайната цел е обществените средства да отиват в помощ на хората, които ги плащат, а не в шепа хора, които искат да ги откраднат. Борбата срещу мафията не е самоцел. Първата стъпка беше да осветлим, а втората - да направим правителство, свободно от задкулисни връзки. Успяхме да сме първа политическа сила, но не успяхме да сме мнозинство, което да позволи да работим с независими коалиционни партньори. Първоначално не знаехме за зависимостите на ИТН".

По думите му "на хората не им трябват политици, които да им говорят по телевизора, а отзад да ги крадат".

По повод отношенията му с президента Румен Радев той каза, че поведението му е изненадващо и фрапиращо. 

"Последните ми остри реплики спрямо президента бяха на следната база - когато имаш вот на недоверие и предложение, което защитава българския интерес, когато в същия този ден като премиер изпълнявам обещанието си да мине през Народното събрание, да застанеш с остра позиция срещу нас, въпреки че няма смисъл от това... Чувството беше - "този президент какво мисли в този момент, не вижда ли, че има политическа нестабилност". Това беше изненадващо и фрапиращо. Ако някой се е объркал, че можем да сме хора на някого и да изпълняваме нещо против волята си, няма как да се случи", каза министър-председателят по адрес на държавния глава.

"Ние не сме спрели да казваме на "Газпром" да си изпълняват задълженията по договора. Въпросът не е рубли или не рубли. Въпросът е каква е стратегията на България, ако сме зависими от "Газпром", а "Газпром" спре подаването", обясни Петков, че едно бъдещо служебно правителство може да върне България към "Газпром".

Петков заяви отново, че докато хора, свързани с корупция и със задкулисие, са на масата за преговори, ПП няма да води диалог с тях:

"С ДБ и с БСП имаме диалог. Ние не искаме избори. Но няма да платим цената някой задкулисен играч да продължи да контролира обществените средства... Мечтая да видя правителство и парламент, които не се контролират от кукловоди, а лидерите да са независими. Ако задкулисни играчи, които се опитват да продължават да крадат обществените средства, кажат - махни се от пътя ни, аз няма да се махна. Хората, които имат проблем с ПП, с мен като премиер, с Асен Василев като финансов министър, са тези, на пътя на които застанахме, за да не изхарчат обществените средства по стария начин".

Петков заяви че ПП няма да преговаря със Слави Трифонов, с Бойко Борисов, с Делян Пеевски и с Костадин Костадинов.

По думите му в бъдеща коалиция, в която ПП управлява, партньорството с ДБ е 100%.