Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съпредседателите на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и Асен Василев също са участвали в срещата. Снимката е архивна от пресконференцията им след отцепването на депутати от “Има такъв народ”. До тях тогава на масата седнаха зам.-министърът на земеделието Иван Христанов, който е с охрана заради заплахи, шефът на НС Никола Минчев и депутати от ПП.
Съпредседателите на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и Асен Василев също са участвали в срещата. Снимката е архивна от пресконференцията им след отцепването на депутати от “Има такъв народ”. До тях тогава на масата седнаха зам.-министърът на земеделието Иван Христанов, който е с охрана заради заплахи, шефът на НС Никола Минчев и депутати от ПП.
  • Партията на Кирил Петков и Асен Василев щяла да обяснява на хората за френското предложение и да търпи да ги наричат "страхливци"
  • Щели да опитат да отцепят още депутати за втори кабинет, но шансовете били минимални
  • Двама от техните отказали по 1 милион лева да разбият групата

За избори в средата или края на септември започва да се готви партията на Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната", след като в сряда с вот на недоверие бе свалено правителството им.

Този сценарий е бил обсъден късно вечерта, веднага след гласуването на вота на недоверие, на съвместно заседание на депутатите от групата и министрите, които са излъчени от "Продължаваме промяната", разказаха народни представители пред "24 часа". Заседанието продължи близо два часа и приключи час преди полунощ.

"Водят ни принципите и мотивацията България да бъде изкарана от задкулисието и от такива неща, каквито сега видяхме - някакви хора, които не са в парламента да контролират депутатите си. Това ще стане като ги бием на избори, или като имаме 121 независими депутати", лаконичен бе Кирил Петков след срещата.

"Продължаваме промяната" ще опитат да съставят правителство като отцепят още депутати от някоя от парламентарните групи, които ги свалиха - ГЕРБ, ИТН, ДПС и "Възраждане", обсъдили на срещата си парламентарната група и министрите. Това обаче бил малко вероятен сценарий, тъй като шансът освен петимата от "Има такъв народ", които вече ги подкрепиха, да се появят и нови независими бил много малък.

Според единия от източниците на "24 часа" на заседанието било говорено и за възможността с мандата на ГЕРБ да бъде съставено правителство от хората на Бойко Борисов, "Има такъв народ", ДПС и "Възраждане". Такъв сценарий бил окачествен като подарък за "Промяната", защото първо щяло да е нестабилно, а и освен това "всички замесени ще се прострелят в краката". Докато течеше разговорът на хората на Кирил Петков от ГЕРБ обаче още в сряда вечерта обявиха, че ще върнат полагащия им се като втора политическа сила мандат за правителство на президента Румен Радев без да го изпълняват.

Според друг от депутатите, с които разговаря "24 часа" обаче темата за правителство на ГЕРБ не е била засегната много дълбоко.

Най-реалистичният сценарий, обсъден от групата на "Продължаваме промяната" бил да се провали и трети опит за кабинет, тъй като първите два ще изчерпат всички възможни коалиции и да се ходи на избори наесен след средата на септември.

Групата е обсъдила и политически сценарий като главната тема е била Северна Македония и френското предложение за падане на ветото. Като според източниците на "24 часа" вътре дори бил използван изразът: "Ще ни шибат на тема Македония".

Реално договорките във френското председателство са всичко, което България е искала по темата Северна Македония, било докладвано на депутатите от премиера Петков. "Продължаваме промяната" обаче не можели да ги подкрепят в момента, защото хората са наинформирани. Те очаквали всички освен ГЕРБ да ги обвинят в предателство и да настроят гражданите срещу Македония. ГЕРБ са подели инициативата да се одобри френското предложение за падане на ветото, защото знаели, че ПП не могат да го подкрепят в момента, било казано още на заседанието.

За да избегнат обвиненията в предателство от "Промяната" решили в следващите месеци да опитват да обясняват на хората какво е постигнато за Северна Македония, а през това време очаквали да ги атакуват, че са "страхливци". Бил направен и паралел с темата за оръжията за Украйна.

На заседанието на групата станало ясно още, че преди вота на недоверие е имало опити двама от депутатите на ПП да бъдат купени с по 1 милион лева, за да гласуват против правителството си. Досега бе известен само един такъв депутат - Инна Иванова, която го обяви от трибуната на проправителствения протест. Целта на купуването на депутати от "Продължаваме промяната" била да се покаже, че и в тази партия хората са корумпирани.