Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Защо 400 тежки оръдия могат да обърнат ситуацията в полза на Украйна 

Киев винаги е една стъпка напред, по-добри са в радиолектронната война

В предишния брой публикувахме интервю с Камен Невенкин, в което той обясни защо толкова много руски генерали загиват и защо като цяло Русия се проваля в тази "специална операция".

СНИМКИ: РОЙТЕРС
СНИМКИ: РОЙТЕРС

Камен Невенкин е независим изследовател, посветил над 20 години от живота си на военната история и на Втората световна война. Той е най-издаваният български автор по тази тема в чужбина и пише предимно на английски език. През 2020 година с книгата си "Крепостта Будапеща. Обсадата на унгарската столица" Невенкин спечели голямата награда на сайта за книги за военна история – "Стоунбукс", в конкуренция с над 20 000 заглавия. Контактува с военни експерти от цял свят и участва в различни дискусии за хода на войната в Украйна.

- Как Ви изглежда сблъсъкът между руската и украинската армия? В предишно интервю обяснихте, че руската се води професионална, но в същността си много прилича на наборна?

- Сегашната руска армия, воюваща в Украйна, може да се опише като "многопластова". Освен т.нар. "контрактники", за които споменах предния път, реално има и наборници (във флота), както и наемници ("Вагнер"). Към всичко това трябва да добавим и силите на т.нар. Донецка (ДНР) и Луганска (ЛНР) републики. При тях има една особеност - там се извършва

тотална

мобилизация

Някои дори шеговито ги наричат "женски" републики (ЖНР), защото прекалено много мъже са изпратени на бойното поле. Това "опълчение" няма нищо общо с така наречените контрактники, които са на договор. Подобно на времената на Сталин, мъжете от "женските" републики се използват за пушечно месо.

Недостигът на жива сила принуждава руснаците да предприемат някои доста нестандартни мерки. От началото на май, приблизително от момента, когато приключиха с Мариупол, в Русия разгърнаха мрежа от "военкомати" - военни комисии, същите като през Втората световна война. Представляват пунктове, в които военна комисия набира войници - за пушечно месо. Изнасят концерт, правят едно бунгало със знамена и канят: "Заповядайте, да станете войници". Отпред са поставили онези гумените човечета, които се клатят във всички посоки.

За разлика от тях украинската армия след 2014 г. се подготвя изцяло по стандартите на НАТО, с учебници, с консултанти.

Като цяло Украйна има по-голям човешки резерв, отколкото Русия, защото Кремъл не може да обяви мобилизация, без да обяви война. В случая всичко е срещу Русия - затова смятам, че в дългосрочен план Украйна може да издържи много по-дълго, а ако получи и достатъчно въоръжение, ситуацията може да се промени радикално.

Много важен е и гръбнакът на армията - сержантският състав. Говорих с един пенсионер от руската армия и той твърди, че при тях сержанти (като институция) на практика няма, а точно те са връзката между войниците и офицерите. Именно затова сега се опитват да въведат това липсващо звено и в украинската армия.

- Защо различни военни от НАТО, от Украйна, включително президентът Володимир Зеленски казват, че войната ще се реши от оръжията?

- Защото е така. Украйна в момента получава артилерийски оръжия от много страни, всяка от тях дава по малко - получават 155-милиметрови оръдия по натовски стандарт. В армиите на Алианса снарядите са еднотипни. Стандартизацията е едно от големите плюсове на Съюза. Русия има огромно предимство в артилерията, но

150 натовски

оръдия са еквивалентни на

500 руски

с подобен калибър. Тоест ако руснаците имат 1500 - 2000 от тях, а Украйна получи като дарение от НАТО около 400, то може да се постигне паритет, защото един натовски снаряд от 155 мм произвежда 25 хил. шрапнела, а руският, който е 152 мм - 8-9 хил. шрапнела. Това е причината всички военни да говорят за оръдия. Натовските са с GPS навигация, с чипове, а руските са като от Втората световна война. Така че оръдията, както и реактивните установки ще решат войната.

Много е важно да се знае още нещо - войната е в две фази - първата беше почти без позиционни битки, сега с Донбас се връщат към стил, познат от Втората световна война с много артилерия, което доведе до намаляване на загубите на руснаците. Средно те са 100 - 200 души на ден, а при украинците 50 - 100 души, но това е свързано с много разрушения.

Наскоро един руски експерт обясняваше до какво може да доведат загубите. По думите му, за да формират моторизиран пехотен полк от нулата, на тях им трябват 8 - 9 месеца. Но в авиацията ситуацията е абсолютно различна, защото най-тежки са загубите на пилоти. Пак според него летец, завършил висше военно училище, реално може само да каца и да излита.

Необходими са му години практика, за да стане наистина добър. В първата фаза и двете страни претърпяха големи загуби във въздуха, руснаците също го признават. Сега въздушна активност почти отсъства или е сведена до акции да кажем от по 4 самолета, които бомбардират някъде Загубите на качествени пилоти са ужасни и вече и двете страни ги пазят като зеницата на окото си.

- Има ли данни какви са реалните загуби на руснаците?

- Те обявиха загуби два пъти. Военен, избягал във Франция от "частната руска армия Вагнер" твърди, че когато обявяват 1300 души загинали, това са само потвърдените - тоест открити са телата и са идентифицирани. В тази цифра не влизат изпепелените в танковете, удавените, загубите на хора от ДНР и ЛНР, починалите в болниците, не влизат и загубите на Росгвардия, на руското вътрешно министерство и на флота. Или ако една таблица има 10 графи, Кремъл обявява само първата. Забележете, че от 2 месеца не са съобщавали за никакви загуби.

- Какво получават военните в Русия, които са част от "специалната операция"?

- За контрактниките се чува за суми от порядъка на около $1500 – $2000 месечно. За наемниците от "Вагнер" вътрешен човек в едно интервю обяви, че надницата е

6000 рубли на ден

в дните, в които не участват в боеве, и по 8500 на ден, ако воюват. (При курс 60 рубли за долар надницата варира между 100 и 140 долара – бел. ред.)

- Как стои въпросът с полка "Азов", говори се, че и те са готвени по натовски стандарти?

- Заради противоречивата им репутация първоначално Алиансът им отказва подкрепа. Затова тях започва да ги подготвя един грузинец, който е воювал с руснаците, но има богато натовско минало. По частен път той започва да превежда учебници и да ги тренира.

- Самото планиране на силите на Украйна с помощта на НАТО ли става?

- Не, първоначалният план за отбрана на Украйна не е разработван в Алианса.

Преди години украинците изпращат 12 от най-перспективните си генерали и офицери във водещи военни академии в САЩ и Великобритания. Там тези хора получават много добра теоретична и практическа подготовка.

Сега въпросните 12 генерали и офицери може да са ползвали съвети на свои колеги от НАТО, но според мен те са най-вероятните играчи в планирането.

Камен Невенкин
Камен Невенкин

- Украинците изглеждат много по-добре подготвени, по-интелигентно воюват, сякаш са и по-добре информирани?

- Те и в момента, а и преди войната получаваха огромни масиви разузнавателна информация от САЩ и Великобритания - спътникови снимки, евентуални подслушани разговори, проследяване, затова

те винаги са

една стъпка преди руснаците

Нещо повече, украинците са на много по-високо ниво в областта на радиоелектронната война - като комуникации, интернет, връзки между войски, събиране на информация, скорост на разпространението на данните, да не забравяме подаръка на Илон Мъск, който им даде станции за "Старлинк". В това отношение руснаците са горе-долу на нивото, на което са били през Втората световна - могат да подслушват разговори между цивилни, но в случая е очевидно, че страдат от остър дефицит на информация.

- Много се говори, че Украйна се е въоръжавала до зъби преди войната и се е готвела да атакува военен гигант като Русия?

- Това е пълна демагогия. Армията на Украйна се въоръжава по натовски стандарти. Преди войната страната имаше руско оръжие, наследство от миналото, но заедно с това Киев купуваше и от страни от Алианса. Бяха внесени турски дронове и преносими противовъздушни ракети "Стингър" и противотанкови - NLAW и Javelin. Примерно муджахидините със "Стингър" сваляха през 80-те години съветски хеликоптери в Афганистан. Но извън това украинците не са получавали други оръжия, така че е несериозно да се говори, че с подобно въоръжение са се готвели да нападнат Русия. Да, те имат свои разработки - една противотанкова ракета ("Стугна"), противокорабни ракети "Нептун", с които

потопиха

крайцера "Москва",

произвеждат своя бронетранспортьор "Буцефал". Но всички те не са сериозни нападателни оръжия, по-скоро са отбранителни. Затова всеки, който казва, че Украйна е "наблъскана" с оръжие, за да атакува Русия, е демагог.

Дори през последните 2 - 3 години при тях имаше обвинения, че са занемарили превъоръжаването на армията и затова бяха сменени серия от военни министри, последният от които - в края на миналата година. Новият се зае много активно да поправи пропуските, но все пак той бе назначен през ноември 2021 г., 2 - 3 месеца преди "специалната операция".

Абсурдно е да се твърди, че по този начин една страна планира да атакува друга, много по-голяма и по-въоръжена от нея. Забележете, в началото

украинците дори нямаха достатъчно каски

и бронежилетки. Освен това май се оказа, че са пропуснали да си изградят собствено производство на пехотни муниции и сега разчитат изцяло на външни доставки.

Отделно от това както в Украйна, така и в НАТО отчитат, че украинците имат сериозни проблеми с логистиката. По-голямата част от доставките минават през Полша - през Краков към Лвов, но на моменти там стават "тапи". Като им гръмнат жп релсите, бързо ги оправят, но допускам, че в един момент ще се наложи да бъдат командировани експерти от НАТО, за да обучат по-добре украинците как да се справят в такива ситуации и логистиката да бъде подобрена.