Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дмитрий Медведев Снимка: Ройтерс
Дмитрий Медведев Снимка: Ройтерс

Бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви, че няма никакъв смисъл да се водят преговори със САЩ за намаляване на ядрените оръжия, и добави, че Москва трябва да чака, докато американците сами не дойдат да молят за преговори, предаде Ройтерс, цитира БТА.

"Сега всичко е в мъртвата зона. В момента нямаме абсолютно никакви отношения със САЩ. Отношенията ни са на нулата по скалата на Келвин", написа Медведев в Телеграм по повод възможни преговори за нов договор за намаляване на стратегическото ядрено въоръжение.

След идването на власт на Роналд Рейгън през 1981 г. Русия и САЩ, които са най-големите ядрени сили в света, сключват редица договори за намаляване на ядрените оръжия. Но руското нахлуване в Украйна предизвика най-големия разрив в отношенията между Москва и Запада от Карибската криза през 1962 г., когато много хора се опасяват, че светът е пред ядрена война, отбелязва Ройтерс.

Докато беше президент в периода 2008 - 2012 г., през 2010 г. Медведев сключи в Прага с Барак Обама Договора за съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия, известен още като "Нов СТАРТ", който през февруари миналата година беше продължен с още пет години до 2026 г.

"Засега няма нужда да преговаряме с тях по ядреното разоръжаване. Ако го направим, ще бъде лошо за Русия", каза Медведев, който сега е заместник-председател на руския Съвет за сигурност. "Нека те сами да дотичат или да допълзят и да молят за това.", добави той.

САЩ и Русия разполагат с около 90 процента от ядрените бойни глави по света. Всяка от тях има около 4000 бойни глави в арсенала си по данни на Сдружението на американските учени.

Медведев, който като президент се представяше като реформатор, желаещ по-добри отношения със Запада, заяви, че позицията на Москва по отношение на САЩ трябва да се втвърди и припомни любопитен случай със съветския ръководител Никита Хрушчов в Общото събрание на ООН.

"Има още един един доказан метод на комуникация с Америка по този въпрос - с обувка по трибуната на ООН. Преди това даваше резултат.", каза днес Медведев. Той визира случая, в който, силно подразнен от критиките към Съветския съюз, че е "погълнал" част от Източна Европа, през 1960 г. Хрушчов размаха обувка в Общото събрание на ООН, а според съобщение на "Ню Йорк таймс" от онова време, той дори удрял с нея по банката си в пленарната зала.