Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Любен Дилов
Любен Дилов

Грешно е да го мислим като фактор, който ще попречи да се постигнат национални цели

Приеме ли се бюджетът в този му вид, ще посрещнем зимата с 40% инфлация, казва депутатът от ГЕРБ-СДС

  • Митинг срещу опозицията не е иновация - имало е срещу Никола Петков, Г. М. Димитров, Трайчо Костов...
  • Феодализацията на управлението е иновация на Кирил Петков, която тепърва ще му създава огромни трудности
  • Харесвам Никола Минчев и съжалявам за първоначалната си ирония към него. А това, което му се случи, само ще го направи по-добър политик
  • Радев е архитект на хаоса от последните 2 г., но се надявам този път да не се излъже в преценките си за личности
  • Не трябва да се демонизират момчетата от “Възраждане” - изразяват мислите и чувствата на над 10% от българите. Трябва да бъдат побеждавани и убеждавани на избори, а не с крясъци и по площадите
  • Напълно съм убеден в добрите намерения на Слави, друг е въпросът как го прави

- Г-н Дилов, не мобилизирахте ли със свалянето на Никола Минчев хората зад “Промяната”, част от които бяха разколебани от неубедителното ѝ случване през тези 6 месеца?

“А сега накъде?” в този политически филм, който навява мисли за безизходица... И какво според вас биха казали днес мъдри хора като Рангел Вълчанов и Георги Данаилов?

- Митинг срещу опозицията е нещо екзотично, но не е политическа иновация на “Продължаваме промяната” и “Да, България”. Имало е митинги срещу Никола Петков, срещу Г. М. Димитров, срещу Трайчо Костов...

В този смисъл присъствието на Корнелия Нинова с мегафон в ръка пред избирателите на уж- десницата беше чудесен сюжет и наистина съм любопитен как маестро Вълчанов, с неговото разтърсващо чувство за хумор, би го коментирал. Иначе посоката е ясна. Политическата криза, която управляващите добавиха към икономическата и енергийната, може да бъде решена в рамките на парламентаризма. Вот на недоверие, парламентарна рулетка и при несформиране на кабинет - бързи нови избори.

- ГЕРБ какво иска - избори веднага или преди това опит за програмен кабинет, който да преведе страната през кризите?

- Аз представлявам Движение “Гергьовден” в тази коалиция и няма как да говоря от името на ГЕРБ, но мисля, че първата задача е да се преустанови едно безотговорно и напълно погрешно управление, което предизвика двойно по-голяма инфлация от средната за ЕС, оплете тотално външната политика по отношение на Република Северна Македония, харчи с такъв темп и размер парите на България, сякаш самото то си е решило да не управлява догодина. Това е първото.

След това пътища много, но основната отговорност за тях е у опозицията. Ние на два вота предупредихме, че се задава хаос. Е, воала!

- От кого би могло да се излъчи правителство с определен мандат и ясен хоризонт и трябва ли в него да участват БСП и ДБ? А “Промяната”?

- На първо място от който може, нали така?

Замисляли ли сте се защо на Бойко Борисов не му достигнаха седем месеца, за да стане най-дълго управлявалият премиер в цялата история на България? Ами... защото може. А защо Кирил Петков със зор ще изкара седем месеца? Защото толкова може. Който и да поеме управлението, трябва да може да се справя с кризи. Вие си отговорете на въпроса как се справят с кризи БСП, ПП, “Да, България”, ИТН.

Ясно е, че ще се правят компромиси. Въпросът е какви и в името на какво.

- Ще отстъпи ли Бойко Борисов крачка назад, за да стане ГЕРБ “по-приемлива” за коалиране, както намекват и отляво, и отдясно?

- Борисов следва политическата съдба на Стамболов. Силно любен и силно мразен. Надявам се не и личната. Той е “тяло” с толкова голяма политическа гравитация, че където и да застане, много по-малки обекти ще са в неговата орбита. Грешно е, ако го определяме по друг начин. Грешно е, ако го определим като фактор, който пречи за постигане на някакви национални цели.

- Не ви ли притеснява четвърти служебен кабинет на президента? И защо откъм ГЕРБ, СДС и “Гергьовден” вече няма никакви атаки към Румен Радев?

- Радев вън от съмнение е архитектът на хаоса през последните 2 години. Надявам се да е натрупал опит, който да му помогне този път да не се лъже в преценките си. Особено в личностните.

Няма за какво лично аз да го атакувам в момента, в който той се прибра в рамките на конституционните си правомощия. Всички атаки, поне от страна на “Гергьовден”, бяха тогава, когато той напусна тези рамки.

- Комфортно ли ви е да гласувате с “Възраждане”?

- И ПП неведнъж гласуваха с “Възраждане”. Не трябва да се демонизират тези момчета и момичета. Те изразяват мислите и чувствата на над 10% от българите. Подобни мисли и чувства винаги е имало и е по-добре те да са представени в парламента, отколкото да не са. Надявам се, че ще се съгласите с мен. Каквито и несъгласия да имам с тях, аз уважавам вота на хората, които са ги изпратили тук.

Имам например много против техния Закон за българския език, но пък горещо подкрепям идеята да създадем институт по подобие на “Гьоте”, “Сервантес”, “Алианс Франсез” или “Бритиш Консил”, който да съхранява и популяризира езика ни. “Възраждане” трябва да бъдат побеждавани и убеждавани на избори, а не с крясъци и по площадите.

- Вие лично какво ново научихте за колегите си, когато след развода започнаха да се замерят с досега пазени “под юргана” тайни на коалицията?

- Всички тези неща ние ги знаехме и преди. Че и доста по-нелицеприятни. Въпрос на възпитание е дали ще ги правиш публични.

Едно само ще кажа: напълно съм убеден в добрите намерения на Слави дори когато ме е атакувал лично - и мен, и “Гергьовден”, и предишното управление. За това как го прави, е друг разговор. Той е отговорен пред избирателите си, не пред мен.

- Какво според вас наистина цели Слави Трифонов?

- Нямам представа, но най-вероятно да е честен с хората, които му вярват. Желая му успех. Това е било най-трудното и за мен в лъкатушната, вече 35-годишна история на Движение “Гергьовден”.

- Яростно се отрича от страна на ГЕРБ, ИТН и ДПС, че опитът им е да запазят “едни наши фирми”, но и някои обвързаности започнаха да излизат. Олигарсите/мафията ни са много по-добри от олигарсите/мафията ви - това адекватно послание ли е от политическата класа?

- Извинявайте, как запазваш “наши” фирми, когато полиция, специални служби, министерства, всичко е у ПП, БСП и “Да, България”?! Давайте си сметка, че всички тези истории са оправдания за действия и процеси, за които управляващите избягват да говорят. За феодализиране и парцелосване на цели сектори от управлението чрез даването на министерствата на една или друга партия. Това е моделът “Кирил Петков”. 21 министри!!! Един не му достига да бие рекорда на Луканов!

Феодализацията на управлението е абсолютна политическа иновация на Кирил Петков, която тепърва ще му създава огромни трудности.

- Беше ли ви жал за Никола Минчев, когото всички определихте като достоен и етичен председател? Вие бяхте от тези оратори на дебата в четвъртък, които заявихте в прав текст, че не става дума за личността на шефа на НС.

- Да. Когато го избраха, си позволих иронични забележки, за които по-късно съжалих. И го заявих публично.

Харесвам Никола, но мисля, че това, което му се случи - ако наистина е такъв, за какъвто го смятам - само ще му помогне да стане по-добър политик. И други достойни хора се простиха с този пост, ставайки жертва на общата политическа ситуация - Стефан Савов, Огнян Герджиков. А ГЕРБ загубиха Димитър Главчев дори когато имаха достатъчно мнозинство да го запазят.

- Ива Митева ли ще подкрепите за председател на Народното събрание?

- Не знам дали имаме решение на парламентарната група, но Ива беше председател на два парламента с гласовете на БСП и “Да, България”. В този план би следвало да е приемлива за по-голяма част от събранието.

- Кое е най-важното, което трябва да се направи от политиците сега?

- Най-важното според мен е да се смени политическият език. Управляващите в момента да спрат да се оправдат с предишното управление. ГЕРБ вече 2 години не са на власт. С език на омразата можеш да дойдеш във властта, но не можеш да я задържиш. И само 6 месеца бяха достатъчни, за да се докаже това.

Ние не мразим “Продължаваме промяната”. Просто смятаме, че в момента се взимат много грешни решения.

От август се пропусна възможността да се подкрепи бизнесът и да се спре инфлацията. Ако този бюджет бъде приет в този му вид, готов съм да се обзаложа с вас, че ще посрещнем зимата с над 40% инфлация. Помнете ми думите. И в този план изумлението ми е от охотата, с която “Да, България” приемат и подкрепят левичарската инфлационна спирала, в която ни вкарват БСП и ПП. Наистина съм удивен!

Но в крайна сметка Бог е добър към българите - ако спрем да се трепем помежду си и чуем гласа му, ще видим, че наистина Бог не ни изпраща проблеми, с които да не можем да се справим!

Интервю на Елица Гилтяй