Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тежка катастрофа с двата автобуса, превозващи българските футболни национали от летището на Тбилиси до града, беляза мача от група С4 в третото издание на Лигата на нациите.

При непрекъснат дъжд и лоши атмосферни условия грузинските шофьори са карали прекалено бързо, когато са влезли в тунел, където е имало катастрофа. Патрулката, придружаваща националите според разпоредбите на УЕФА, е спряла рязко. Шофьорът на първия автобус, в който е бил и халфът Тодор Неделев, също набива спирачки и извива волана. В него се удря вторият автобус, а от сблъсъка стъкло от първия се забива в главата на Неделев и той изпада в безсъзнание.

Благодарение на светкавичната реакция на лекаря на националите д-р Бисер Бочев и на хората от българската делегация и грузинската федерация футболистът е транспортиран до университетската болница в Тбилиси, където е опериран по спешност от д-р Шота Ингороква.

Тодор Неделев бе изписан в петък сутринта от университетската клиника в Тбилиси, съобщиха от БФС.
Всички изследвания след претърпяната операция са в норма, което позволи на лекуващия лекарски екип да го премести в хотелска стая в грузинската столица.

Там Неделев ще остане още няколко дни под наблюдение и под грижите на лекаря на националния отбор д-р Бисер Бочев, като очакванията са на 22 юни да се завърне обратно в родината.

“24 часа” се свързва с д-р Шота Ингороква, който разказа за операцията на Неделев.

Тодор Неделев
Тодор Неделев

- Здравейте, д-р Ингороква. Първо, специални благодарности от всички българи и особено от любителите на футбола за това, което сте направили в случая с нашия национал Тодор Неделев.

- Да, благодаря и аз, но все пак това ни е работата.

- Знаехте ли, че това е българин, футболист, играч от националния отбор?

- Първо трябва да подчертая, че от подобен инцидент не е застрахован никой. Било футболист, национал или който и да е. След катастрофата д-р Бисер Бочев и хората от грузинската федерация са действали много бързо и

веднага са успели да организират

пристигането на пациента в болницата,

в нашата клиника.

Най-важното е, че не е изгубено ценно време - Неделев е докаран максимално навреме. Диагностицирахме веднага и стана ясно, че е необходима операция. В никакъв случай не трябваше да се бавим. Той беше с тежка черепно-мозъчна травма.

- Каква беше точно тази травма? Появиха се информации, че стъкло от автобуса му е пробило главата.

- Да, той имаше импресивно счупване на черепа, придружено от хематом. Това обаче беше на повърхността. След като черепът беше счупен, ние нямахме представа преди изследванията какви биха могли да бъдат пораженията вътре във връзка с травмите и особено с кръвоизливите.

- Когато докараха нашия футболист Тодор Неделев за първи път във вашата клиника, имаше ли опасност за живота му?

- Да, разбира се. Това беше много тежка травма. Искам задължително да отбележа, че

лекарят на вашия национален отбор

по футбол д-р Бочев се е

включил там много оперативно

През цялото време той ни помагаше, превеждаше. Както и от грузинската федерация направиха всичко възможно, за да бъде избегнат фаталният изход.

Всички се бяха включили в процеса и затова пациентът беше много бързо опериран, което даде в крайна сметка положителен резултат.

Решаващото в цялата ситуация беше, че тези действия бяха извършени много своевременно. На другия ден след операцията Неделев беше подложен на интезивна терапия, след това на възстановяваща. И така до днес, когато е вече в обикновено отделение, а не в интезивно.

- Какво се очаква?

- Сега планираме да го изпишем от болницата изобщо. Ще се настани за няколко дни в хотел, след което ще бъде транспортиран в България. Трябва да подчертая, че операцията му беше планирана така, че след определен период на възстановяване той отново да може да играе футбол. Така планирахме и постоперационните процеси. Това беше основната и най-важната ни цел.

- Казаха, че когато са го докарали, той само си е казал името. Какво беше състоянието му?

- Много тежко. Имаше фрактура на черепа, амнезия и така нататък. Но след операцията и няколко дни възстановяване състоянието на пациента е много стабилно. На практика

той няма никакъв дефицит,

казано на медицински език

Най-важното беше, че мозъчната операция беше така планирана, че той да няма проблеми след това.

Университетската болница в Тбилиси
Университетската болница в Тбилиси

- Говореше се, че след време може да има някакви последствия, ако стъклото е повредило части от мозъка...

- В момента пациентът няма никакви негативни последствия конкретно от тази травма. Аз практикувах в Инсбрук, Австрия, в университетската болница там. Имам богат опит с подобни пациенти. В Грузия с Неделев ние буквално направихме абсолютно същото по отношение на възстановяване на счупването и кръвоизлива. Аз гледам с голям оптимизъм на неговото оздравяване и възстановяване. Смятам, че след известно време той няма да има проблеми със завръщането си в професионалния футбол.

- Казахте, че сам сте учуден колко бързо Неделев се възстановява...

- Така е, защото подобни тежки наранявания изискват по-дълга във времето терапия. Защото това не беше само счупване на черепа, но беше и мозъчна травма. Най-важното беше, че

неврологичният статус на

пациента беше в норма

В следващите няколко дни той прогресираше очевидно. Радвам се, че успях да помогна на вашия футболист. Смятам, че скоро той ще се завърне на терена.

- Каква е вашата прогноза? След колко време той ще се завърне на терена?

- Не искам да правя конкретни прогнози. Това зависи от възстановяването, няма как да се каже сега - толкова месеца.

- Но все пак какво му предстои? Вероятно първо почивка, после някакви процедури...

- Най-важното е следоперационният процес да върви стабилно, както беше досега. Раните да зараснат добре ще е първата ни цел.

Автобусът на националите след катастрофата
Автобусът на националите след катастрофата

- Споменахте за преместването му в България. Говори се за три варианта - медицински самолет, медицински хеликоптер и реаномобил. Кой бихте препоръчали?

- Неделев в момента е в доста стабилно състояние. Има рискове както при всяка черепно-мозъчна операция, свързани с повишеното налягане при издигането на самолета. Тепърва предстои да се уточнява точно с какъв транспорт той ще бъде превозен до България. Това ще стане ясно през следващата седмица.

- Но все пак ясно ли е по какъв начин?

- Най-вероятно с медицински самолет. Най-важното за пациента са две неща - възможно най-бързо да бъде доставен и да няма никакви проблеми.

- Оперирали ли сте преди това футболисти с подобни наранявания?

- Футболисти - не, но съм оперирал доста спортисти. Например състезатели по алпийски ски. Ние всички тук се радваме, че той се възстановява толкова добре. Следим неговото състояние.

Изключително позитивно е, че

лекарят на вашия национален отбор

д-р Бочев е с него непрекъснато,

както и че двете футболни федерации се нагърбиха да следят състоянието му.

- Вие самият футболен фен ли сте? Или поне спортен? Имате ли любим футболен отбор?

- Разбира се, “Динамо” (Тбилиси) е един от любимите ми отбори. Но когато бях в Инсбрук, станах фен на местния футболен клуб “Тирол”. Но нещата доста се промениха и сега следя други отбори. Синът ми също играеше там футбол, макар че вече приключи.

- На какъв пост играеше синът ви?

- Полузащитник. Вече не играе, но много се интересува.

- Може ли буквално два въпроса извън футбола и медицината? Какво е отношението ви към войната, която сега се води в Украйна?

- Това е много лошо. Много ми се иска максимално бързо

да има мир, защото войната

е много лошо нещо

- Грузия също е кандидат за член на Европейския съюз. Това ли е бъдещето на вашата страна?

- Да. Бъдещето на Грузия е в Европа.

- Аз бях за последно в Тбилиси през 2006 г. Изменил ли се е градът, страната?

- Изменили са се. Много позитивно. Във футбола също много неща се промениха в положителен план. Надявам се тези изменения да се наложат и да станат още по-позитивни.

Визитка

Д-р Шота Ингороква е ръководител на катедрата по неврохирургия в Университетската клиника по висши медицински технологии и преподавател в ТСУ

Висшето си образование завършва в Австрия, в университета в Инсбрук

Завършва 6-годишната си специализация пак там и получава диплома за неврохирург

Става старши лекар в Неврохирургичното отделение на университетската клиника в Инсбрук

Завършил УМИТ със специалност “Мениджмънт на здравеопазването

Професор по Ao-Spine, член на Австрийското, Европейското и Световното неврохирургично сдружение

Завръща се в Грузия през 2015 г. и оглавява отделението по неврохирургия на университетска клиника “Ингороква”

Ръководител на отделението по неврохирургия - WRC, в град Кутаиси.

Д-р Шота Ингороква
Д-р Шота Ингороква