Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йенс Столтенберг. СНИМКА: РОЙТЕРС
Йенс Столтенберг. СНИМКА: РОЙТЕРС

На снощното заседание на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел бе ясно заявено от всички съюзници, че сме готови дългосрочно да предоставяме значителна подкрепа за Украйна. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг преди началото на втория ден от министерската среща.

Трябва да повишим отбранителните разходи, призова Столтенберг. По неговите думи на предстоящата среща на върха на НАТО в Мадрид ще бъдат приети важни решения за алианса - за допълнително подсилване на съвместната отбрана, за осигуряване на трайна подкрепа за Украйна, за промени в пакта, свързани с новата обстановка на сигурност. Той отбеляза, че в усилията на съюзниците се включват Япония, Южна Корея, Австралия, Нова Зеландия, Финландия и Швеция.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че неговата страна подкрепя искането на Хелзинки и Стокхолм за присъединяване към НАТО. Приветстваме това желание и очакваме да бъде отбелязан напредък, добави Остин. Столтенберг вчера уточни на пресконференция, че засега не може да предвиди кога ще има решение по молбите на Швеция и Финландия заради възраженията на Турция, пише БТА.