Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Полицаи водят Петричкия Ескобар към съдебната зала.
Полицаи водят Петричкия Ескобар към съдебната зала.

Сбъркана цифра в европейска заповед за арест спасява два пъти Огнян Атанасов от екстрадиране

Една объркана цифра за втори път спасява Огнян Атанасов от петричкото село Тополница от ново екстрадиране в Гърция.

В преведена от гръцки европейска заповед за арест вместо 2003 г. е написана 2002 г., което се оказва ключово за свободата на 58-годишния Атанасов. Той бе задържан преди седмица по тази заповед, но окръжният съд в Благоевград не уважи искането на прокуратурата за “задържане под стража” и го пусна без никаква мярка.

Миналата сряда полицаи спират за проверка на изхода на Тополница “Фолксваген Голф”. Зад волана му е 37-годишен мъж от София, който шофира след употреба на наркотик. До него е Огнян Атанасов, който фигурира в Шенгенската информационна система като издирвано лице на основание европейска заповед за арест.

В района му казват Петричкия Ескобар. Той се издирва за наказателно производство за разпространение на наркотици в Гърция. Това е причината за задържането на Атанасов. Заради

множество медицински документи, които адвокатът му представя,

той е настанен в болница под полицейска охрана, но след 24 часа е преместен в ареста.

“Не искам да бъда предаден на гръцките власти. Бях вече в Гърция, осъдиха ме. Върнах се в България. Не ми е добро здравословното състояние”, каза пред съда Атанасов и помоли да го освободят.

В съда стана ясно, че заповедта за арест е издадена на 17 ноември 2008 г. и вече веднъж Атанасов е задържан по нея, но след това освободен. На 25 май 2010 г. Софийският апелативен съд я обявява за невалидна. Причината е, че в оригиналния документ на гръцки език пише, че еврозаповедта е издадена въз основа на друга заповед за задържане от 2003 г. за престъпления, свързани с наркоразпространение през 2002 г.

При превода на български обаче вместо 2003 г. е написана 2002 г. Така излиза, че

търсят Атанасов за деяния, които ще се случат 8 месеца по-късно

Пред нашите власти валиден е само официалният превод на български език. По-късно гръцките власти изпратили уточнение за допусната грешка, но то няма стойност пред съда. Така апелативният съд в София отказва да екстрадира Атанасов в Гърция.

“В същото време европейската заповед се води неизпълнена и продължава да стои в Шенгенската информационна система, а от МВР обяснили, че тя винаги ще стои там, след като българският съд не я е изпълнил”, каза адвокатът на Атанасов Тома Гунчев.

“Става въпрос за тенденциозно отношение

Някой злоупотребява с тази европейска заповед и иска този човек да се съсипе. Ако с Огнян Атанасов се подиграват, то не бива това да се случва със съдебната власт”, категоричен е адвокатът.

Прокуратурата обаче смята, че в оригинала личи ясно 2003 г., както и в допълнително направеното уточнение, че е допусната грешка в последната цифра на годината.

Окръжният съд отказа да задържи издирвания, мотивирайки се, че по същата заповед вече има произнасяне от 2010 г. и тя е отхвърлена като невалидна.

Докато Петричкия Ескобар стои като издирвано от гърците лице, той прекара година и половина в гръцки затвор. През януари 2019 г. е предаден на властите там по друга европейска заповед. Месец по-късно е осъден по две дела за трафик на хероин и кокаин в периода август 1998 - май 1999 г. на 10 г. затвор и доживотен затвор, както и глоба от 130 хил. евро.

Не е ясно защо, докато е бил зад решетките в южната ни съседка, властите не са предприели мерки за наказателно преследване срещу него, за което в същото време го търсят с европейска заповед.

През октомври 2020 г. е прехвърлен да излежи присъдите си в България. Оказва се обаче, че страда от множество заболявания.

Имал аневризма в малкия мозък и докато е бил в гръцкия затвор,

прекарал инсулт. След като идва тук, му открили доброкачествено хематологично заболяване. При многото явявания на Атанасов пред съда у нас в последните 20 г. ставаше ясно, че има главоболие, замаяност, световъртеж, потиснатост, треперене на ръцете и краката, прекомерна употреба на успокоителни. Някои от оплакванията му датирали от 1999 г., когато претърпял мозъчна контузия след катастрофа.

Според експертизи има психоорганичен синдром, депресивно разстройство, начален паркинсонов синдром, които довели до забавяне на речта и паметта.

Заради факта, че в болницата към Централния софийски затвор не можели да го лекуват, на 23 декември 2020 г. е прекъснато изтърпяването на присъдите му и той е пуснат вкъщи. Оттогава на всеки три месеца прокуратурата удължава прекъсването на изпълнението на наказанието му. Периодично е освидетелстван и от ТЕЛК, като последното решение е от 2021 г. за срок от 3 г.

Атанасов е сред най-колоритните подсъдими у нас

Сблъсъкът му с правосъдието започва на гръцка територия в далечната 1995 г. Арестуван е заедно с другаря си Васил Маникатов от Сандански при опит да продадат 2 кг хероин на агент под прикритие. Атанасов получава 18-годишна присъда и двамата лежат в затвора “Касандра” на Халкидическия полуостров.

На 24 ноември 1998 г. успяват да избягат оттам и се връщат у нас. Атанасов имал лоши спомени от гръцкия затвор и през следващите години винаги моли българския съд да не го праща обратно в Гърция. А тамошните власти упорито го търсят, като издават поне 5 европейски заповеди за него - все за престъпления, свързани с наркоразпространение от 1998 до 2003 г.

Прокуратурата в Солун го сочи като ръководител на канал за внос на големи количества хероин и кокаин в Гърция. В постановленията за задържане той е определен като “рецидивист, който действа по занаят и навик”.

По част от европейските заповеди български съдилища отказват да го предадат, по други - постановяват, че това ще стане, след като тук приключат делата срещу него.

В България Атанасов има две условни присъди за наркотици отпреди 15-ина години. Задържан е и обвиняван като тартор на група за разпространение на дрога, както и за пране на пари, но нови присъди няма. При всичките си явявания в съда той се оплаква от здравословни проблеми, представя десетки медицински документи. Трепери, трудно върви, налагало се е да го водят с инвалидна количка, понякога плаче, искал е да се самоубива.

Бил е повече време в МВР болница или в психодиспансер, отколкото в килията

От съда винаги е искал да бъде пуснат на свобода, защото жена му е на процедури за инвитро, друг път, че очакват осиновяване на дете.

По искане на КОНПИ съдът отне от него и жена му имущество за близо 170 хил. лв.

“Месечните ми доходи са около 500 лв. от земеделието, с което се занимавам. Всичко ме боли, много катастрофи имам, целият съм изпочупен и все съм бил с комоцио”, каза преди време Атанасов пред окръжния съд в Благоевград по повод една от европейските заповеди.

“Няма да напускам страната, защото, където и да отида, ще ме предадат на гърците”, допълва Атанасов. Адвокат Тома Гунчев пък досега винаги е твърдял, че у нас има “смели и доблестни съдии”, които не уважават исканията на гръцките власти и оставят Огнян в България.

Атанасов признава, че има само едно моторче, къщата е на баща му, а земята - на жена му. Декларира скромни доходи от земеделие. Никога не е парадирал с пари. Винаги е облечен скромно, в овехтели тениски и анцуг, като човек, който току-що си идва от нивата.

Живее в бащиния си дом в Тополница. Преди години решил да започне легален бизнес и посадил 120 декара тополи с идеята да добива дървен материал и да го изнася в Гърция.