Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Томази със съпругата си Киара.
Томази със съпругата си Киара.

Бившият футболист има всички шансове да стане кмет на Верона

Дамиано е рядко изключение в света
на елитния спорт със своя 26-годишен брак и
шестима наследници, които го боготворят

Мнозинството от големите звезди в съвременния футбол са подчинили живота си на определени правила, а неспазването им е равносилно на престъпление. Всяка себеуважаваща се звезда с два много талантливи крака си купува скъпа кола веднага щом получи по банковата си карта първата голяма заплата. След това е задължително в колата да бъде удобно настанена и актуална красавица от кориците на списанията. После вече идва къщата с два басейна и три фитнес зали, а оттам нататък най-успелите се обзавеждат със собствени самолети, яхти и имения в най-красивите кътчета по света.

Редно е, разбира се, вдъхновителят на по-младите поколения да участва в няколко шумни сексскандала, в които главни действащи лица са най-добрите приятелки на дамата на сърцето му. Ако и това се окаже недостатъчно, се разиграват още по-зрелищни семейни драми като тази на легендата на "Манчестър Юнайтед" Райън Гигс, който в продължение на години изневерява на съпругата си със… съпругата на брат си.

Подобни сюжети не са непознати и за обикновените хора, но техните събратя под светлината на прожекторите рядко успяват да скрият собствените си прегрешения или дори нарочно ги тикат пред очите на публиката, за да извлекат дивиденти от връхлетялата ги популярност.

Дамиано Томази обаче е от другата, почти непозната порода футболисти, които нямат чак такава ненаситна нужда от камери под юргана. В продължение на много години той гради бляскава кариера на терена, но след края на мача бърза да се прибере при съпругата си и отказва участието в шумни купони, които често след това прерастват в още по-шумни оргии. Толкова е скромен, че по едно време се съгласява заплатата му да бъде намалена до жалките за неговите стандарти 1500 евро на месец, тъй като е трайно контузен и не желае да натоварва бюджета на клуба.

Сега същият този футболист за пример се опитва да стане и политик за пример. Бившият играч на "Рома" и на националния отбор има всички шансове да стане кмет на Верона, след като спечели 41 процента от гласовете на първи тур.

Честно казано, в Италия не са особено изненадани от добрия резултат на Томази, който ще се яви на балотажа на 26 юни със самочувствието на фаворит и в този мач. Още по време на предизборната си кампания футболната легенда, а сега прохождащ политик, направи впечатление с ненатрапчивата си агитация, която силно кореспондира и с живота му, докато беше звезда на терена. Кандидат-кметът отказа предложението да участва в шумни митинги и предпочете да ходи от врата на врата, за да чуе лично какви са проблемите на хората. А по време на тези срещи той самият се опитваше да убеди събеседниците си, че не само умее да слуша, но и да решава проблеми. В крайна сметка Томази години наред оглавява футболния синдикат и се бори за правата на играчите точно както сега обещава да се бори за правата на съгражданите си. И още нещо важно, споменато от кореспондента на "24 часа" в Рим Виолина Христова – Томази през цялата си предизборна кампания не каза и една лоша дума за противниците си. Печелеше гласове не с нападки и обиди, а с идеи как да подобри ежедневието на хората. Пример, който би свършил чудесна работа на сегашните обитатели на българския парламент, които влагат цялата си енергия в замеряне с кални компромати.

Томази обаче има късмета да е много далеч от токсичната политическа действителност в България и с усмивка постига нещата, които си е наумил. Немалка роля в неговия успешен поход към кметското място играе и безупречната му семейна репутация, която вече споменахме. Бившият футболист среща своята Киара Пигоци още в училище и двамата се женят преди да са посрещнали 23-тия си рожден ден. Следват щастливи години, в които нито веднъж не се е чуло някой от двамата да е направил нещо, което би застрашило семейното им щастие. Двамата мечтаят за голямо семейство и изпълняват тази си мечта, след като на бял свят се появяват шест деца, от които най-голямата Беатрис е на 24 години, а най-малката Аврора е само на 7.

Грижата за толкова много наследници не пречи на Дамиано да участва в редица благотворителни инициативи и да се включва активно в граждански комитети, ангажирани с борбата срещу домашното насилие и спазването на правата на хората с различна сексуална ориентация. Всъщност с подобни каузи той се нагърбва още в активните си футболни години, с което си спечелва немалко подигравки в съблекалнята. Ироничните подхвърляния обаче не го отклоняват от правилния според него път, който сега като нищо ще го доведе до кметския пост в града на Ромео и Жулиета.

Още в началото на политическата си кариера той избра за слоган на кампанията си индианската поговорка: "Ние не наследяваме света от нашите деди, а го взимаме назаем от нашите деца". И допълва – "Това ни задължава да го оставим в по-добро състояние, отколкото сме го намерили". Струва си да гласуваш за такъв човек, нали?