Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ученици от 7-и и 10-и клас държат днес изпити по български език и литература днес-
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Ученици от 7-и и 10-и клас държат днес изпити по български език и литература днес- СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Преразказ на творбата "Талисманът" на Красимир Бачков се падна на матурата в 7-и клас.

Изпитът по български език и литература за повече от 60 000 седмокласници започна в 10 часа. Той продължава 150 минути. Децата със специални образователни потребности ще работят 80 минути по-дълго.

Да разкажат "Дърво без корен" на Николай Хайтов сякаш го правят за човек, който не е чел творбата. Това е пък задачата от последния въпрос на външното оценяване в 10-и клас.

Над 110 хиляди седмокласници и десетокласници ще се явят на национално външно оценяване по български език и литература и по математика през тази седмица. 

На 16 юни е националното външно оценяване по математика за учениците в VII и в X клас.

За 150 минути седмокласниците трябва да решат 23 задачи. 18 от тях изискват посочване на един верен отговор от четири възможни. Две са с кратък свободен отговор - числов, символен или словесен. Три задачи изискват разширен свободен отговор – да се опише и аргументира изпълнението на определена математическа задача.

Тестът по математика за десетокласниците има 17 задачи, от които 15 са с избираем отговор, а две - с разширен свободен отговор с необходимите обосновки. Изпитът продължава 90 минути.

Максималният брой точки на всички изпити е 100. Точките не се преобразуват в оценки.

Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни т.г.

Оценката от НВО в VII клас се използва като балообразуващ елемент при приема на ученици в VIII клас. С резултата в Х клас учениците от обединените училища кандидатстват за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието си във втори гимназиален етап.