Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тошко Йорданов
Снимка: Юлиян Савчев
Тошко Йорданов Снимка: Юлиян Савчев

„В момента има проблем, разпад на коалицията и е логично това правителство да си замине. Сега започнаха много грозни номера обаче. Само по времето на НДСВ е имало такова изнудване и купуване на депутати.

Това каза зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов пред "Дарик". В петък се разбра, че премиерът Кирил Петков е водил разговори с отделни депутати от хората на Слави Трифонов, за да останат в управляващото мнозинство, въпреки че партията го напусна в сряда.

Компромисите трябва да се правят от двете страни, ако се стигне дотам. Не знам дали може да се води диалог. Може всичко да се случи“, каза Йорданов. Той призна, че се е нагледал на всичко и не иска да се прави на врачка.

„Как ви звучи премиерът да говори лично с депутати и да казва „подкрепете ме мен и зарежете тая парламентарна група“. Как ви се струва. Вика ги и говори с тях лично. Не мисля, че е морално, но в крайна сметка той си решава“, допълни той.

"Не подаваме ръка към ГЕРБ и ДПС. С ПП сме спорили само на тема външна политика. БНБ не беше нещо, което ще обърне каруцата, докато за Македония казахме, че може, и се случи", продължи Йорданов.

„От ПП не скачат на ГЕРБ и ДПС, а на нас скачат. В министерствата на ПП има гербаджии, някои даже са издигнати на по-високи постове“, каза още Йорданов.

"МВР, ДАНС, НАП, службите са при кого? При ПП. Кой трябва да преследва далаверите? Какво правиха 8 месеца“, запита депутатът.

"Какво направиха – разходиха Бойко Борисов до нара да спи в ареста и се оказа незаконно. Не споделиха с коалиционните си партньора дори. А така реабилитираха Борисов в собствената му партия и го направиха на жертва. Тоя панаир, дето го организираха на границата? Кой министър назначи жена си в съседното министерство? Ние ли? Те ли се борят с корупцията си? Това не е ли министър“, запита Йорданов. Той отрече партията му да пречи на актуализацията на бюджета, но подчерта, че няма да подкрепи увеличаване на дълга.

„Репликата за Рашков говориха – Рашков е възрастен, не може да се справя с МВР, дайте да го крием в КПКОНПИ, а на МВР ще назначим друг. С нас за него не е говорено, а сега говорят тъпотии. Това, което направиха с Каримански, бе обидно заради начина, по който процедираха“, каза Йорданов.

Запитан каква е вината на ИТН за разпада на управлението, каза: "Може би още в началото, когато правихме това коалиционно споразумение, трябваше да поставим по-ясни граници какво може и какво не може. Докато бяхме в медения месец на този съюз, разговорите бяха много по-конструктивни. Проблемът е, че когато решавахме нещо, от ПП после се отмятаха. Постепенно спряхме да им имаме доверие. Това във всяка една работа разваля нещата“.

„Петков ми говореше: „Моята дума на две не става, ако не го направя, ела и ме наплюй.“ След няколко дни му викам „защо не го правиш“ и той „ми…“. И какво, да ходя да го наплюя ли? Христо Иванов и Корнелия Нинова си държат на думата, дори да не им харесва. Казали ли са, правят го“, обясни той.