Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КЕВР реши: Газът през юни с 13% по-евтин от този през май и е под цената за април Станислав Тодоров, председател на КЕВР.

Цената е формирана на база на два източника - по договор за доставка с компания от Азербайджан и по Споразумение за доставки на втечнен природен газ (LNG)

Природният газ от 1 юни ще струва 141,36 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) реши Комисията за енергийно и водно регулиране на закрито заседание. На тази цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и топлофикациите.

Тя с 13% по-ниска в сравнение с месец май и е под цената на газа за април. От енергийния регулатор коментират, че това доказва, че осигурените доставки на втечнен газ са реална алтернатива на едностранно прекратения от „Газпром“ договор.

За българските битови потребители, индустриалните клиенти, както и на топлофикациите са осигурени всички необходими количества природен газ. Те получават максимално добри цени, независимо от световната енергийна криза с екстремно високи цени, казват от КЕВР.

Комисията определи цената на природния газ за месец юни след задълбочен анализ на предоставените данни и документи във внесеното от „Булгаргаз“ ценово заявление. Установено е, че общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар въз основа на два източника – по договор за доставка на природен газ с компания от Азербайджан и по Споразумение за доставки на втечнен природен газ (LNG). В заявлението на „Булгаргаз“ се съдържат отделните цени на доставчиците и размера на техните количества в общия микс.

През следващите месеци основното предизвикателство е да бъдат осигурени дългосрочни договори за алтернативни доставки. За постигане на сигурност на доставките и стабилност на цените, КЕВР препоръчва да се сключат договори с поне три алтернативни доставчика с различни методи на формиране на цената.

"С постигнатата цена за юни „Булгаргаз“ доказва, че с привличане на нови доставчици България може да постига по-ниски цени от тези на „Газпром“, което е добре, както за битовите потребители, така и за конкурентоспособността на българска икономика. Общият ни стремеж е това да бъде посоката през следващите месеци и години и по този начин страната ни да преодолее историческата си енергийна зависимост от един доставчик - Русия“, подчерта председателят на КЕВР Станислав Тодоров на откритото заседание на 9 юни, припомнят от енергийния регулатор. 
Решението на КЕВР за утвърждаване на цена на природния газ, считано от 01.06.2022 г., ще бъде публикувано на интернет страницата на регулатора.