Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият шеф на разузнаването генерал Димо Гяуров
Кадър: BTV
Бившият шеф на разузнаването генерал Димо Гяуров Кадър: BTV

Все съм си мислил, че не могат да се стигнат толкова ниски орбити - човек трябва да има мярка за публичния и националния интерес. Това, което се прави в момента, вреди на България, на финала всички ще бъдат маскари.

Целта е политическо и популистко говорене и хвърляне на топката в двора на другарчето. Но едва ли някой сериозно очаква да постигне правен ефект от думите си. Ако действително хората на ИТН, на външния министър са имали данни за натиск върху България при преговорите със Скопие, защо 6 месеца мълчаха - имаха текст от НК за деяния, съставомерно за действия срещу републиката. Така бившият шеф на НРС Димо Гяуров коментира пред Би Ти Ви актуалната политическа ситуация у нас.

По казуса със Северна Македония според него най-вероятно има натиск и това е в реда на нещата - Европа гони своя дневен ред, който понякога е самоцелен. Никой от европейските администратори не се опитва да вникне в нещата, те гонят да постигнат резултати... Нашите проблеми, свързани с историята, езика на омразата и спазването на човешките прави, не са на първо място за тях, смята Гяуров.

Но все повече става невъзможно в края на юни да се отворят преговорите на ЕС със Северна Македония, прогнозира Гяуров. В реда на нещата е един министър-председател да се опитва да убеди своите партньори в своята теза. Би било грешка обаче, ако някой въпреки решението на парламента, отиде в Брюксел и подпише документ. По-скоро си мисля, че премиерът се е опитвал да убеди партньорите си със средствата на парламентаризма в своите действия. Така Гяуров коментира показаното от депутата на ИТН Станислав Балабанов листче как може да се вдигне ветото на Скопие, предложено от премиера.

По повод промените за КПКОНПИ и евентуално Бойко Рашков да застане начело на антикорупционната комисия, Димо Гяуров изрази мнение, че това може да не се случи, защото няма достатъчно депутатски гласове според него.