Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ген. Атанас Атанасов. Снимка: Архив
Ген. Атанас Атанасов. Снимка: Архив

Никой не е припознал информацията за български вариант на закона "Магнитски"

"След смъкването на ГЕРБ от власт парламентът стана прозрачна институция", заяви в "Денят започва" ген. Атанас Атанасов, съпредседател на "Демократична България".

Той коментира отмяната на посещението на руския министър на външните работи Сергей Лавров в Сърбия така: "Това са част от мерките, които свободният свят налага на Русия и те трябва да продължат". България, Република Северна Македония и Черна гора отказаха да отворят въздушното си пространство за самолета на Лавров.

По думите му никой не е припознал информацията за български вариант на закона "Магнитски" и такъв законопроект няма.

"Нямам притеснения финансовият министър да има правомощия, за да защитава фиска на държавата. Има интерес от определени политически сили персонално да атакуват финансовия министър, той не е удобен на определени части от опозицията", допълни ген. Атанас Атанасов.

Според него е необходима проверка в службите за сигурност за лоялност на служителите.

"Има ситуации, в които се вижда, че българските служби не са ефективни по отношение на противодействието на руското разузнаване у нас и причините са комплексни. КПКОНПИ е важно да започне да работи, управлението на Борисов беше генератор на корупция, важно е да бъде създадено законодателство, което е в съответствие на Конституцията и не нарушава човешките права", добави ген. Атанас Атанасов.

Той поясни, че противоречията в коалицията трябва да бъдат решени чрез публичен дебат и консултации.

"Тази седмица се очаква да бъде внесен законопроектът за актуализация на бюджета. Една голяма част от средствата ще помогнат да бъдат преодолени последиците от войната - инфлацията и ръстът на цените на горивата, държавата трябва да се погрижи за компенсации за българския бизнес, трябва да бъде увеличен и размерът на пенсиите", каза още ген. Атанас Атанасов.