Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Емил Кошлуков, генерален директор на БНТ
Емил Кошлуков, генерален директор на БНТ

Емил Кошлуков връща наградата си за тв журналистика "Свети Влас", а паричната й стойност от 15 000 лева ще подари на БНТ и на журналистите Александър Марков и Аделина Радева от обществената телевизия. Генералният директор на БНТ е първият носител на приза и обяви решението си във фейсбук, след като двамата журналисти не бяха отличени на 12-ото издание на конкурса.

Носител на голямата награда за тв журналистика "Св. Влас" стана Мария Цънцарова от Би Ти Ви. Специална награда получи Марина Цекова от Нова тв. С приз бе отличена и Светлана Ганчева от БНТ 2 - Варна, като наградата й се дава за отразяването на войната в Украйна.

Същевременно Александър Марков от БНТ бе този, който съобщи за първи път за войната, а репортажите му бяха излъчени от десетки телевизии в чужбина.

Ето какво написа Кошлуков във фейсбук по повод наградите:

"Сашо Марков беше първият български журналист, който отрази началото на руската атака в Украйна. България разбра от БНТ, че е започнала война. Репортажите му, в екип с Владимир Богдански и Робърт Вецов, бяха излъчени над 540 пъти от 75 европейски и световни медии.

Той не получи награда "Св. Влас".

Аделина Радева, с подкрепата на колегите от новините и публицистиката, проведе единствения телевизионен диспут между кандидатите за президент в България. Около един милион зрители го гледаха в ефир и близо 500 000 в интернет.

Тя не получи награда също.

Загубата не е тяхна, а на журито. Жалко и срамно е това, което те демонстрират.

И тъй като съм първият носител на голямата награда "Св. Влас", искам да кажа, че я връщам. А парите, които получих с наградата,15 000 лв, ще подаря на БНТ. И ще наградим с тях истинските журналисти.

Защото наградата я получих за компетентността на моите предавания тогава, както и за обективност в изострена медийна ситуация, по думите на журито.

И трябва да съм компетентен и обективен и днес."

Наградите се определят от 5-членно жури с председател проф. Ивайло Знеполски. В него влиза и Иван Гарелов, който е председател на сдружението, което връчва наградите.