Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев
Румен Радев

Ядрено оръжие в България категорично няма. Такива твърдения са спекулация, каза пред журналисти президентът Румен Радев. Той бе на откриването и освещаването на военен паметник на войниците от 11-а пехотна Македонска дивизия под връх Тумба в планината Беласица.

Държавният глава коментира новината, че американски изтребители F-35 от военновъздушните сили на САЩ кацнаха в България на 30 май за провеждане на въздушни учения в Черноморския регион съвместно с Кралските Военновъздушни сили на Нидерландия.

"Тези изтребители идват тук най-вече, за да могат да водят съвместни тренировъчни действия с българските Военновъздушни сили и да помагат за усилена охрана на въздушното пространство", заяви президентът.

Националната памет и достойнство не се наследяват, те се отстояват всеки ден. Не ние днес продължаваме да отстояваме заветите на тези, които дадоха живота си за България, каза Радев в словото си.

"Преди повече от век, водени от свещения идеал за обединена и независима България, хиляди български доброволци от Македония се вливат в редиците на дивизията, за да вдигат оръжие в защита на родните земи. Склоновете на красивата Беласица приютиха мнозина от тях. Още тогава техните бойни другари белязаха пътя на дивизията и лобните места на героите с паметници, мемориални чешми и обикновени кръстове, включително тук, в района на връх Тумба. За съжаление, превратностите на времето и не една злонамерена ръка варварски заличиха много от тези места. Окуражаващо е, че днес все по-категорично преоткриваме своя дълг към нашите предци", заяви държавният глава пред присъстващите.

Румен Радев изрази признателност към всички институции и личности, съдействали за изграждането на мемориала.

Най-голямата отплата за саможертвата е тя да не бъде забравена, отбеляза държавният глава.

Убеден съм, че този паметник ще надживее всички предизвикателства на времето, допълни още той.

На церемонията присъстваха още кметът на община Петрич Димитър Бръчков и представители на местната власт, народни представители и български военни.