Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Красимир Каракачанов Кадър: Нова тв
Красимир Каракачанов Кадър: Нова тв

И сделките за ремонта и модернизацията на МиГ-29, СУ-25 и С-300 ли са вредни или са правилни, защото са с Руската федерация, пита бившият военен министър

Договор за F-16 има и той е сключен след 2-годишна работа на комисия между 4 български министерства - на отбраната, финансите, икономиката и това на външните работи. Парите за изтребителите са заделени в специална сметка и все още не са платени на американската компания производител "Локхийд Мартин".

Това разказа пред "24 часа" бившият министър на отбраната и почетен председател на ВМРО Красимир Каракачанов.

По-рано днес от партия "Възраждане" обявиха, че ще дадат на прокуратурата договорите за закупуването на 8-те изтребители F-16. Те бяха сключени по време на кабинета "Борисов 3", докато министър на отбраната бе самият Каракачанов. Според "Възраждане" обаче има причина да се смята, че при покупката им има злоупотреба с обществен ресурс. Зам.-шефът на партията Николай Дренчев дори разказа, че договорите са сключени неправомерно - в тях нямало краен срок за доставка, американската страна можела да промени цената по всяко време и др. Това установил самият той, когато проверявал договорите.

"Научих, че в парламента един депутат от "Възраждане" се е упражнявал по темата за сделката за изтребителите F-16. Не го знам дали може да чете правилно български, какво и кой договор е чел, но той говори пълни глупости. Първо - договорът е сключен след близо 2-годишна работа на междуведомствена комисия, в която присъстват представители на Министерството на отбраната и то конкретно на ВВС, представители на Министерството на икономиката, на Външно министерство и това на финансите. Тоест 4 министерства са ангажирани в работата по този договор. Също така в договора са включени представители на ДАНС, на военното разузнаване. Групата работи 2 г. преди сключването на договора", каза Каракачанов пред "24 часа".

"Договор има, срокове има. Срокът беше първите 2 самолета да дойдат до края на 2023 г. Следващите трябваше да дойдат през 2024 г. Цената по договора е фиксирана. Сумата не е преведена на американската фирма, а се намира и до ден днешен в гаранционен фонд. По тази сума, която българското правителство е внесло, текат лихви в негова полза, докато бъдат оползотворени", подчерта бившият военен министър.

"Договорът е подписан от четирима министри, има решение на Министерския съвет и на парламента за ратификация на договора. Въпросният начинаещ депутат е хубаво да чете и тогава да приказва глупости. Доколкото видях, това е въпросното лице, което буквално допреди дни ни агитираше да не се ваксинираме и обясняваше, че той самият ще се ваксинира само, ако му опрат пистолет в челото. А малко по-късно се оказа, че ни е излъгал. Той се бил ваксинирал, жена му, децата му, тъщата, баба, прабаба и т.н. Той явно има навика да послъгва. Доколкото съм го проучил, той е напуснал военната професия, за да се заеме с по-изгодната - дограмаджия. Подобен тип хора да ми дават оценки и съвети - благодаря, по-добре да не се излагат.
Най-вероятно след вчерашната им излагация, защото вчера се изложиха като кифладжии (в сряда депутатите от "Възраждане" и тези на "Промяната" стигнаха почти до бой в пленарната зала и се наложи квесторите да ги укротяват - б.а.), търсят нещо, с което да позамажат положението. Но какво да ги правим, както казваше дядо ми: светът ще свърши, глупаците - не", продължи Каракачанов.

Като "пълни глупости" той определи и твърдението на "Възраждане", че в момента договор няма, а само е подписано писмото за приемане на оферта.

"Процедурата е простичка и за прости хора, но не за много прости. Първо има писмо от българска страна в началото на 2018 г., когато проектът беше гласуван в българския парламент. Това е проект за инвестиционен разход, в който се определя какъв тип изтребител, с какви качества и на каква стойност иска да закупи правителството. От там се изпращат писма до няколко производителки на такива средства", подчерта Каракачанов. Той напомни, че тогава запитвания са изпратени до Германия - за "Юрофайтър" втора ръка, до Франция - за "Юрофайтър" и "Рафал", до Швеция - за "Грипен", до САЩ - за Ф-16.

"Има запитване. След това фирмите отговарят. След това се преценява коя фирма е дала цена, която да се вмести в парите, отпуснати от парламента. След това продължава втория етап. В случая при нас разговорите на втория етап бяха за "Юрофайтър", "Грипен" и Ф-16. Това са писмата за намерения. Но договорът е нещо съвсем различно. Той е държава с държава, а не между МО и определена фирма", подчерта бившият военен министър. Припомни и, че само разговорите по офертите са продължили от юни 2018 до август 2019 г.

"Сделките, които по мое време сключих с Руската федерация и Беларус за ремонт и модернизация на МиГ-29 и СУ-25, "Възраждане" искам да ги попитам - и те ли са вредни и незаконно харчене на обществен ресурс? А договорът за модернизацията и ремонта на ракетните ни комплекси С-300, който също е с руска държавна фирма? И това ли е неправомерно харчене на обществен ресурс? Или само, когато харчим, за да поддържаме руската техника - това е правилно, но когато сключваме договор със западна държава - това е вредно. Много прост въпрос", каза още Каракачанов.