Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ръководителят на българските социалисти в ЕП Петър Витанов. СНИМКА: Пресофиса на евродепутата
Ръководителят на българските социалисти в ЕП Петър Витанов. СНИМКА: Пресофиса на евродепутата

"Решението България да получи изключение от санкциите на ЕС срещу Русия и да може да внася руски петрол до края на 2024-та година несъмнено ще бъде от полза за страната. За всички е ясно, че петролът, който идва от Русия и се използва в българската рафинерия, е по-изгоден икономически. Неговата замяна щеше да доведе до рязка промяна на цените на горивата и да повиши стойността на живота като цяло."

Това коментира евродепутатът от БСП Петър Витанов.

Шестият пакет от санкции не изглежда толкова болезнен за България и най-вече няма да влоши благосъстоянието на българина, каза още Витанов.

Това е компромисно решение за целия ЕС, има достатъчно отстъпки не само за страни като България, не само за Унгария и Словакия, които могат по тръбопровода "Дружба" да получават руски петролни доставки, но и за страни като Гърция, Кипър, чиито кораби могат да търгуват с руски петрол, обясни той.

Според него страната ни трябва да диверсифицира своите източници на газ, за да намали енергийната си зависимост.

Адаптирането към използване на друг вид петрол и на рафинерията за преработка не може да стане с европейски средства, ЕС отдавна не дава средства за изкопаеми горива, защото голямата цел е една зелена трансформация на икономиката, каза евродепутатът.

Санкциите заместили военният отговор на Русия, но било хубаво да се търси политическо решение. Смятам, че няма военно решение на този конфликт и рано или късно дипломацията да сложи край на войната, каза Витанов.

Според Витанов има комуникационен проблем по повод коментарите за разселването на украинските бежанци у нас.

България наистина е солидарна и прави наистина много с отношението към тези, които бягат от войната, много повече, отколкото за всички други бежанци, попадали в България, каза евродепутатът.

"Условията, които им бяха предоставени са повече от задоволителни. Има държави, като Великобритания, които са много солидарни за военна подкрепа, но не и да предоставят подслон. У нас условията са доста прилични", допълни той.

Натискът за вдигане на ветото за приемането на РС Македония в ЕС е голям, каза още Витанов. И обясни, че в ЕС това се разглежда и като започване на преговори с Украйна и даване на зелена светлина на Албания.

За българите е изгодно да имаме споразумение, убеден е той, но бе категоричен, че преформатирането на позицията не може да стане в КСНС, защото това е второстепенен орган.