Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Константин Бачийски
Константин Бачийски

На ГКПП „Капитан Андреево” тече проверка от МВР в присъствието на ДАНС. Това обяви в ефира на „Събуди се” по NOVA депутатът от „Продължаваме Промяната” Константин Бачийски.

Проверката е по повод на това, че фирмата, оперирала на ГКПП „Капитан Андреево”, преди няколко часа е подала документи за обработка на камион, който реално е минал границата преди една седмица и вече е в Германия.

Още на 1 април премиерът Кирил Петков бе на ГКПП Капитан Андреево, за да провери как е организиран контролът върху плодове, зеленчуци и месни продукти на границата. На 4 април е освободен Николай Роснев като зам.-шеф на агенцията за безопасност на храните (БАБХ). Причината разясни говорителката на правителството Лена Бориславова - констатациите от проверката на границата бяха потресаващи На мястото, където трябва да се извършват фитосанитарният контрол и контролът на животните, които преминават, беше по-чисто от едно болнично отделение. Там никога не е стъпвало животно, което да е изследвано. Проверки се правят чисто формално, ако изобщо се правят, каза Бориславова. Тя уточни, че контролът се извършва от частна фирма, с която Роснев сключил договор на 31 декември 2021 г., въпреки забрана, издадена от земеделския министър Иван Иванов. Контрактът за проверките е с “Евролаб 2011”. 

На 17 май управителят на “Евролаб 2011” Васил Димитров заяви, че бизнесмен му поставил ултиматум да се откаже от контрола на границата с Турция. В противен случай се заканил да му стовари върху главата цялата държавна машина, за да го принуди да се махне.

Както "24 часа" писа договорът с “Евролаб 2011” бе прекратен на 19 май, а контролът върху вноса на храни от Турция бе поет от държавата. Още на следващия ден обаче се оказа, че КПКОНПИ започва проверка за конфликт на интереси на зам.-министъра на земеделието Иван Христанов, който отговаря за БАБХ и контрола на вноса на храни по границите. Проверката е след сигнал, в който е посочено, че Христанов продължава да бъде член на Съвета на директорите на търговско дружество и след като е влязъл във властта. По-късно премиерът обяви в профила си във фейсбук, че изцяло застава зад действията на Христанов и неговия екип, като визира и шефа на БАБХ Христо Даскалов.

На 25 май  Михаил Камбарев от ПП обясни, че на ГКПП Капитан Андреево е имало системен подход за ограничаване контрола на държавата, застрашаващ целия Европейски съюз. Според него на граничния пункт била създадена зона на безотчетност, защото мястото, където се е извършвал санитарно-ветеринарният контрол, било единственото без камери. Затварянето на частната лаборатория, с което била разбита мащабна финансова схема, е предизвикало огромен отпор по всички възможни начини. Имало е и сериозен натиск срещу директора на БАБХ, депутати, зам.-министър на земеделието, заяви още Камбарев. Според него за състоянието на контрола на границата с Турция са подадени 6 сигнала, но нямало резултат. Новият шеф на БАБХ проф. Христо Даскалов обяви, че човек, с когото се познава доста добре, ми предложи като посредник папка с пачки, за да не се пипа нищо по границата. Предполагам, че сумата е била 100 хил. лева. Иван Христанов също е категоричен, че е имало предлаган подкуп на Даскалов.