Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Симеон Дянков
Симеон Дянков

Трябва да влезем в Еврозоната, но това вече няма как да стане, защото правителството закъсня с някои от правните промени, които са необходими.

А и нашата инфлация е над тази от Маастрихтските условия. Януари 2024 г. България няма да може да влезе в Еврозоната.

Да се надяваме, че можем да влезем по-късно през 2024 или в началото на 2025 година.

Това заяви в предаването „Събуди се” на NOVA бившият финансов министър Симеон Дянков в отговор на въпрос трябва ли страна ни да влезе в Еврозоната на 1 януари 2024 година.

По думите му инфлацията у нас е над средната за ЕС. „За съжаление ние няма да влезем през януари 2024 година. Трябва да сме реалисти”, подчерта той.

И допълни: „А това е добре за нас, защото автоматично означава, че лихвите по кредитите, и за домакинствата, и за бизнеса – ще се намалят”.

Той коментира и исканото увеличение на парното от топлофикациите. „Възможно и напълно вероятно е рекордно повишение на цените на топлата вода и парното. Това е резултат от мораториума, който според мен беше напълно грешен. Сега се получава така, че просто се забави процеса.

И когато инфлацията в други държави започва да намалява малко, в България става обратното. Този процес ще увеличава инфлацията и в следващите месеци”, заяви Дянков.

Той е на мнение, че ще стане още по-лошо, ако не се вдигне минималната работна заплата.

Дянков не очаква революция в пенсионната система, а изкуствено поддържана теза, за да са радостни пенсионерите.

Реалното увеличение на пенсиите ще е с 5%. Дянков очаква още, че при актуализацията на бюджета ще има по-голям дефицит.

Прогнозата на бившия финансов министър е, че средната инфлация ще е някъде около 13%. През лятото ще достигне 20%, предупреди още Дянков и добави, че успокоението на инфлацията ще е в средата на 2025 година.

Според него управлението в България е шарено, като успехите на настоящите управляващи е в областта за закриването на специализираното правосъдие. Дянков е на мнение, че не е време за нови избори.

"Коалицията ще продължи заедно още известно време и има още какво да направи", завърши бившият финансов министър.