Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Огнян Минчев
Огнян Минчев

Демократичната политика на Запада проявява спрямо Русия подход, свързан със спецификата на либерално-прогресисткото политическо мислене. Според това мислене светът върви от миналото и лошото към бъдещето и доброто. От тази гледна точка, когато направим компромис и дадем на някого нещо, очакваме той да се превърне в наш съюзник. Но историята показва, че Русия работи точно по обратния начин. Ако искаш да получиш нещо от Русия, трябва да я притиснеш много здраво, за да няма друг изход. Ако правиш компромиси, Русия те възприема за слаб и тя става все по-експанзивна". Това каза пред БНР политологът доц. Огнян Минчев.

Експертът допълни, че в международните отношения има реалистко крило, което смята, че ако притиснем Русия до стената, тя ще започне да проектира по-активно силата си, а това може да застраши мира за всички нас

"Това е неуседнала структура. Базирана е върху завладяването на територии и изчерпване на ресурсите им, а след това - продължаване нататък. Никога нищо не е достатъчно за Русия. Колкото повече ѝ позволиш, толкова повече тя заграбва. Проблемът е, че на Запад, където има различни гледни точки по отношение на света и на Русия, има информирани и неинформирани".

Според него тезата на реализма – че е по-добре да се жертват частично интересите на Украйна, не е реалистична от гледна точка на интересите на Запада. По думите на политолога опитите на руската империя да се възстанови са карикатура.