Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

1 юли загрява с ценови взрив откъм парното: искат 29-332%, дават им 30-50% Командната зала на АЕЦ “Козлодуй”, централата която ще осигурява за домакинствата 3,9 млн. мегаватчаса ток.

Сметките са на база постъпили заявления в КЕВР и прогнози на експерти 

При тока увеличението вероятно ще е само 5-6%, въпреки че електроразпределителните дружества вместо с конкретни цифри, отбелязват намерението си в документите само със знаците ХХХ

Голям ценови удар ще ни загрее от 1 юли тази година от поскъпването на парното. Това подсказват заявленията на топлофикациите в държавата, които Комисията за енергийно и водно регулиране публикува в сряда (КЕВР).

Поскъпването на централното отопление няма как да не се случи, особено след рекордното увеличение на природния газ на европейските пазари още преди войната в Украйна.

Да припомним, че на 1 юли 2021 г. енергийният регулатор заложи в цената на парното, че газът ще струва от 47 лв. за мегаватчас, а тя за май 2022 г. е 162,17 лв. за мегаватчас лв. - скок над 3,5 пъти.

Няма как клиентите на парното да си правят илюзии, че при подобен "взрив" на горивото, което е 70% от себестойността на топлинната енергия, тя да остане на цената от 2021 г.

Мораториумът допълнително удари топлофикациите, които и в първите три месеца на годината продаваха на предишни цени и трупаха загуби.

Преди дни столичната топлофикация оповести на сайта си графика какви са цените и какви би трябвало да бъдат за година назад - от 1 юли 2021 г. От нея е видно, че за месец май топлинната енергия с калкулирани в нея разходи за газ и за въглеродни емисии би трябвало да е 242,87 лв. при действаща 98,48 лв.

Какво поискаха топлофикациите?

Изненадващо най-събрана в желанията е “Топлофикация - София”. При

сегашна цена от 98,48 лв. за мегаватчас тя

поискала от 1 юли парното да струва 127,12 лв.,

което е поскъпване с 29,08%

Лидер в исканото увеличение е “Топлофикация - Велико Търново”, която при сегашна цена 107,47 лв. за мвтч е заявила 464 лв., което е 332,36% увеличение.

След нея по процент на поскъпване е дружеството във Враца, което заявява 216,86 на сто поскъпване на топлинната енергия. При другите топлофикации предложенията са между 116 и 177%.

Единствено при втората по големина топлофикация - тази на ЕВН в Пловдив, в заявлението ѝ цената е заменена с три хикса - ХХХ.

От информирани източници “24 часа” научи, че

вероятното увеличение при различните

топлофикации ще бъде между 30 и 50%

За първи път от години има подобно забавяне в оповестяване на публичните заявления на дружествата. Така преди огласяването на доклада на КЕВР и на дата за насрочване на открито заседание всичко около цените на енергията - електрическа и топлинна, е в информационна мъгла.

Най-неглижирано е спазването на енергийния закон месец преди да се внесат заявленията за цени, да се публикува прогноза за тяхното ниво. Никой в енергетиката освен “Булгаргаз” не го спазва, на определената със закон дата се публикуват текстове за някакви намерения на енергодружествата да внасят заявления за цени.

Вторият ход, предпочетен в ценовото

затъмнение, е попълването на хиксове

вместо конкретни числа. Компаниите го използват не само при съобщаване на необходимите приходи и разходи, но е за самите цени. Дали това го правят самите те, или е подход на новия състав наКЕВР, “24 часа” ще зададе официално въпрос. Причината е, че използването на знаците ХХХ, пречи да информираме читателите какво предлагат самите енергийни компании.

Тези знаци използват в своите заявления за цени след 1 юли и мрежовите оператори на електроразпределителната мрежа - дружествата на “Електрохолд”, доскоро ЧЕЗ, “Енерго-Про” и ЕВН. Така е и при електроснабдителните дружества, които доставят тока за регулирания пазар до контакта.

Възможно е данни за поисканото от тях увеличение да се появят в доклада с предложенията на експертите на енергийния регулатор.

До днес не може да се каже какво е точното ниво на поискано поскъпване от трите компании. Според депутата от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев те са заявили 100%, но пък “24 часа” научи, че тези проценти са само за мрежовите услуги.

От заявленията на трите дружества става ясно, че те предлагат два варианта на цени за достъп и пренос. Единият е при ситуация, че

държавата даде механизъм за

компенсации за тока,

който купуват от борсата на платформата “Ден напред”, както ще е до края на юни. С тази енергия те покриват загубите по мрежата. Тогава увеличението ще е по-малко. Ако тези разходи бъдат прехвърлени към крайните клиенти - домакинствата, то поскъпването ще е по-сериозно.

Няма особени причини токът, който доставят електроснабдителните дружества, да увеличи цената си. 

 Експерти очакват крайната цена на тока за бита

да е с увеличение 5-6%

От заявлението на Националната електрическа компания, която е обществен доставчик на ток за домакинствата, се разбира откъде ще дойде електроенергията до контакта ни. От АЕЦ “Козлодуй” се очакват 3,9 млн. мегаватчаса, увеличението е с 1 млн. С него ще се “укроти” евентуален натиск за поскъпване на цените за домакинствата. И с евтиния ток от атомната централа ще се компенсира отпадането на ТЕЦ “Марица-изток 2” от регулирания пазар.

Вече няма нужда енергийният министър със заповед да определя квота за държавната тец към регулирания пазар, тъй като високите цени на борсата са над нейните и тя не е на загуба, а на печалба.

Другият източник на евтин ток за домакинствата, са вецовете на НЕК - за бита те ще осигуряват 3,173 млн. мегаватчаса. Цената им е 94,64 лв. за мегаватчас.

Най-голямото количество в микса от енергии, който НЕК прави за регулирания пазар, е на американските “Марици”. 4,96 млн. мвтч осигурява ТЕЦ “КонтурГлобал Марица-изток 3”, а “Ей И Ес Марица-изток 1” - 3,31 млн.

НЕК е задължена по закон да купува и тока на преференциални цени на възобновяемите енергийни източници и на когенерациите, а разликата да я получава от фонд “Сигурност на електроенергийната система”.

Командната зала на АЕЦ “Козлодуй”, централата която ще осигурява за домакинствата 3,9 млн. мегаватчаса ток..

НЕК осигурява тока за домакинствата на цена от 109,13 лв., но срещу компенсации от над 2 млрд. лева

АЕЦ “Козлодуй” ще продава за бита на 63,82 лв. за мегаватчас

На борсата електроенергията за четвъртък струва 378,57 лева

Миксът на електроенергията, която НЕК ще изкупува от атомната централа, американските тецове, собствените си вецове, както и други възобновяеми източници, за да осигури регулирания пазар, ще е на цена от 247,67 лв. за мегаватчас, към тях се прибавят и 7,42 лв. за услугата обществена доставка”. Увеличението спрямо миналата година е с 31,7%. За да купи тези 15,72 млн. мегаватчаса, ще трябват над 3 млрд. лв.

На електроснабдителните дружества токът ще се продава за 109,13 лв. на мегаватчас, като към момента действащата цена е 108,37 лв., или увеличението е с минималните 0,7%. Разликата между изкупната и продажната цена се покрива от фонд “Сигурност на електроенергийната система" и за следващия ценови период от 1 юли 2022 до 30 юни 2023 г. е над 2,177 млрд. лв.

С толкова трябва да бъде компенсирана компанията, заради това, че изкупува тока по дългосрочни договори и на преференциални цени. И това е без компенсациите за предходните периоди. Неплатените ѝ дефицити за периода 2013 - 2020 г. са 2,39 млрд. лв., става ясно от доклада на Националната електрическа компания. Очакваният дефицит за този период - юли 2020-30 юни 2022 г. се очаква да е над 580 млн. лв. Той идва от по-високите цени на въглеродните емисии и от завишените количества на тока за регулирания пазар.

АЕЦ “Козлодуй” пък е внесла заявление за цена в енергийния регулатор от 63,82 лв. за мегаватчас. Тези пари ще получава атомната централа за 3,9 млн. мегаватчаса, които ще достави на домакинствата през следващата една година. Цената на борсата, на платформата “Ден напред” с дата на доставка 26 май е 378,57.