Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Победата на Томас подпали дебата дали на транссексуални жени трябва да се разрешава да се състезават в женски спортове

През 2017 г. Уил Томас участва в колежанското първенство по плуване на САЩ като представител на Пенсилванския университет. Най-доброто му класиране в състезание е третото място в дисциплината 1000 ярда мъже през февруари 2018 г. Това става на Игрите на Бръшляновата лига,

като в плуването си на финала Уил постига личен рекорд, изминавайки разстоянието за 8 минути и 57 секунди. Въпреки добрия резултат Томас остава трети, на цели 9 секунди след победителя Бренан Новак от Харвардския университет. С други думи, постиженията на Уил са добри на местно ниво, но той е далеч от елита на страната в този спорт, макар че това скоро ще се промени.

През май 2019 г. Уил обявява пред света, че е трансджендър. Чрез хормонална терапия той започва т.нар. транзишънинг към пола, за който се приема. За няколко месеца студентът потиска нивата на тестостерон в тялото си, губи мускулна маса и започва да се облича в женско трико за плуване.

От новогодишната нощ на 2020 г. започва да се нарича Лия. Според него след промяната тя преодолява депресията, която години преди това я тормози. Открива, че съзнанието й е по-спокойно от всякога и че страстта към плуването не е отминала. Налага се да измине още година от хормоналната й терапия, за да може Лия да се включи в официални състезания. Този път обаче тя е част от женския отбор на Пенсилванския университет.

В първите си състезания като част от женския отбор по плуване Лия е много по-бърза от другите момичета от кампуса си. Въпреки хормоналната терапия, намаления тестостерон и загубата на мускулна маса трансджендър плувкинята запазва мъжката структура на тялото си, което очевидно й дава

голямо

предимство

в басейна. През ноември 2021 г. в университетско състезание срещу Принстън и Корнел тя поставя най-доброто дотогава време за сезона на 200 ярда фрийстайл, както и рекорд на своята алма матер за всички времена в дисциплината. На 500 ярда тя побеждава съперничките си с над 13 секунди разлика. През февруари Лия смазва с над секунда конкуренцията и в националното колежанско състезание, като постига и най-добър резултат за сезона при жените в съответната дисциплина.

Тези необичайни за женско университетско състезание резултати съвсем естествено привличат вниманието на света към Лия Томас. Името й се прочува и тя се превръща в главен герой в полемиката могат ли транссексуални атлети да се състезават при жените.

Големият спор

в спорта е имат ли предимство транссексуални жени, преминали пубертета като мъже, срещу участнички, които не са си променяли пола? Този въпрос е валиден за почти всички спортове, в които мъжете имат очевидно физическо предимство пред женския пол. Едната половина от медиите в САЩ твърдят, че Лия няма нечестно преимущество пред съперничките си.

Според някои издания, дори и да се приеме, че

трансжените

са в привилегирована от физическа гледна точка позиция, то това може да се сравни с предимството, което в определени спортове висок участник би имал срещу по-нисък. В това вярва и самата Лия. Според нея спортното съперничество не трябва да я ограничава в това каква е избрала да бъде: "Искам просто да покажа на децата и на младите трансатлети, че не са сами. Те не трябва да избират между това кои са и спорта".

Другата гледна точка има доста по-конкретни и неемоционални аргументи. Според противниците на идеята трансатлети да участват в женски спортове жените, които са тренирали здраво и от малки са мечтали да се отличат с постиженията си, са ограбени - мечтата им е открадната от човек, който на практика физически е мъж.

Хормоналната терапия успява да повлияе на тестостерона и да намали мускулната маса, но дори и тогава тялото на елитен атлет, който в миналото си е бил мъж, би било много по-силно от това на жена, независимо от това тя

в каква форма е и с каква дисциплина

преследва целите си. В случая с Лия Томас това е показателно донякъде и от резултатите – като мъж в най-силната си форма е някъде след 20-ото място в топ 100 на повечето плувни дисциплини. Като жена тя е категоричният номер едно сред колежаните в страната на 500 ярда свободен стил.

Дебатът по темата се прехвърли в социалните мрежи, където може да се видят десетки видеа с Лия Томас, пуснати от хора, които подкрепят избора й и се възхищават на смелостта й. Противниците й са огорчени и възмутени.

Спорът доби и политически оттенък, като губернаторите на по-консервативните американски щати използваха шума около Томас, за да въведат

законодателство,

което да забрани на бивши мъже да се състезават срещу жени. В Калифорния, Ню Йорк и другите либерални щати се случва обратното – насърчават се транс атлетите да защитят идентичността си и на спортните терени.

В последните месеци проблемът се прехвърли през океана и стана неразделна част от британските новинарски емисии. Там той бе подпален от забраната на трансколоездачката Емили Бриджис, която преди смяната на пола се казва Зак Бриджис, да участва в националния шампионат на Великобритания. Отново аргументите за толерантност и разбиране се сблъскаха с тези за честност и равни стартови условия в спорта. Дори министър-председателят Борис Джонсън трябваше да излезе с позиция по темата: "Не мисля, че

биологични мъже

трябва да се състезават в женски спортове. Може би това, което казвам, ще ви се стори нетолерантно, но то ми се вижда разумно".

Освен него редица именити атлети се обявиха против включването на транссексуалните в името на това да бъдат защитени женските спортове. Самата Бриджес пък обяви, че се чувства "тормозена и демонизирана".

"Аз съм атлет и единственото, което искам, е да участвам отново в състезания. Никой не бива да избира между това да бъде какъвто е или да практикува спорта, който обича", обяви тя в обръщение към медиите. Емили показа и изследвания, според които

нивата на тестостерон

са много под критерия за женските колоездачки. На тези аргументи обаче има силен отговор от страна на родителите на нейните съпернички, които казват, че нямат против транс атлетите да се състезават, но не и да обират труда на дъщерите им, които все пак не са преминали пубертета като мъже. Прогнозите са, че дебатът тепърва ще се ожесточава и нищо чудно някой ден да имаме дисциплини за третия пол във всички спортове.