Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мария Захарова
Мария Захарова

Какво носят българските тежкотоварни камиони? Храна от Украйна. На първо място зърно. Това написа във фейсбук говорителката на руското Министерство на външните работи Мария Захарова. Тя качи видео в социалната мрежа, за което твърди, че е заснето до италианската граница.

„Просто изпратено от приятел. Ето как изглежда пътят от Ница до границата на Италия. Солидни камиони. Колоната се простира на 40 километра. Латвийски, литовски, български номера. Какво носят? Храна от Украйна. На първо място, зърно. Те са убедени, че това е необходимо в Европа, а не за нещастните бойци от въоръжените сили на Украйна, които бяха предадени от всички. И сега няма да има какво да се яде“, написа Захарова.

Припомняме, че Европейският съюз ще помогне на Украйна да изнася зърно, което е блокирано в морските пристанища от руски военни, заяви предни дни върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел на брифинг след заседанието на Съвета на ЕС на ниво външни министри на ЕС в Брюксел.

Украйна успя да изнесе над един милион тона зърно през април, докато през март бяха изнесени само около 200 хиляди тона. Преди войната фермерите са изнасяли около пет милиона тона на месец. Блокадата на украинските морски пристанища заплашва глобалната продоволствена сигурност. По-специално, това вече доведе до покачване на цените на храните по света. Експертите прогнозират и глад в някои региони на света.