Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Антикризисните мерки са по-скоро купуване на време и народна любов Левон Хампарцумян

Антикризисните мерки на правителството са по-скоро купуване на време и народна любов, отколкото нещо, което устойчиво ще ни преведе на една друга икономическа реалност. Това каза пред bTV финансистът и банкер Левон Хампарцумян. Според него те няма да стигнат до обикновения българин и да променят цените.

„Диференцираните ставки на ДДС създава възможност някой да прави арбитраж между нулевата ставка и 20-те процента и да печели на гърба на добрите намерения на тези, които са го направили. Да не говорим, че по-трудно се администрира“, обясни той. Според него тази мярка може да се приеме, ако е временна – на ръба на отчаянието.

„Българската икономика не е спряла и от тази гледна точка не сме в криза. Експортът е в небето, имаме добри икономически показатели. Но има инфлационни процеси, които притесняват правителството и целия свят“, каза още финансистът.

„Русия не произвежда нищо, което някой друг да не произведе. Въпросът е как се нареждат веригите за производство и доставка. Нещата ще се балансират и е много важно къде ще бъде нашето място в този нов баланс “, каза още Хампарцумян.

Според него тези процеси ще продължат с години. Обясни, че "поносима за кратко време" инфлация е между 10 и 15%. „По-скоро обаче очакваме относително дълъг период с по-висока инфлация и плавно повишаване на лихвите, което ще е поносимо. Но това не са катастрофални сценарии“, допълни той.