Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Големият шеф избегна финансовия колапс,

а треньорът научи футболистите да играят грамотен футбол

В техния тандем със сигурност има някакъв вид магия. Иначе трудно би могло да се намери обяснение как почти смъртоносно раненият "Левски" буквално възкръсна на операционната маса и се вдигна на крака. Сега е лесно за похвали и потупвания по гърба. Наско Сираков и Станимир Стоилов получават заслужени аплодисменти за спечелената Купа на България, но само те си знаят през какво минаха, за да върнат усмивките на “сините” фенове.

Привържениците на тима от "Герена" чакаха 13 години, за да видят отново трофей на любимия стадион. Това е твърде много време. Особено за клуб от ранга на "Левски".

И не само заради дългото чакане сега еуфорията сред "синя" България е толкова силна. Феновете просто не вярваха, че чудото може да се случи. В началото на сезона лошите новини бяха много повече от добрите идеи. Клубът вече се беше засилил към фалита и му трябваха само още едно-две побутвания, за да се озове на дъното. Точно тогава на преден план излезе публиката. Да, тя също трябва да получи заслуженото уважение, когато се изброяват имената на героите, които се бориха и продължават да се борят "Левски" да не загине. Феновете участваха в невиждани по размерите си дарителски кампании и в крайна сметка успяха да погасят най-належащите дългове на клуба. Не че сега финансовото състояние е цветущо. Спечелването на Купата на България носи много повече емоции, отколкото приходи. Трофеят вкара 120 000 лева в клубната каса, но повечето ще бъдат похарчени за премиите на героите, които донесоха толкова дълго чакания трофей.

А след края на мача фотограф на "24 часа" улови Наско Сираков да крие очите си в стиснати юмруци, след като го бяха завладели силни емоции. Снимката моментално обиколи България и развълнува още повече феновете на "Левски", които би трябвало да са простили управленските прегрешения на Сираков, откакто взе акциите от Васил Божков на 2 юни 2020 г.

Всъщност оттогава насам клубната легенда само веднъж сбърка почти фатално, подготвяйки се да даде клуба на съмнителния бизнесмен Джо Диксън. През май 2021 г., навръх 107-ия рожден ден на клуба, Сираков се похвали, че е намерил човек, който да изплати дълговете, да налее пари за нови трансфери и дори да построи нов стадион. Последваха мъчителни дни за тима от "Герена", в които ставаше все по-ясно, че нароченият за Месия няма никакво покритие зад гърба си и вместо да помогне, може да нанесе още по-непоправими поражения. Тогава собственикът на акциите се появи пред камерите, призна, че е сбъркал, и обяви, че ще задържи акциите. Последваха мъчителни времена, в които "Левски" се движеше по ръба на бръснача и само подкрепата на верните фенове го спаси от финансов колапс.

Отборът на "Левски" ликува с купата.
Отборът на "Левски" ликува с купата.

Спечелването на първия трофей от 13 години насам в никакъв случай не означава, че тъмните облаци над "Герена" са се разсеяли. Положението с бюджета продължава да е сериозно, а шефовете на тима ще са изправени пред трудния избор дали да продават играчи (ако има изгодни оферти) или да запазят отбора и да атакуват шампионската титла догодина. Самият Сираков се зарече, че "Левски" ще опита всичко възможно да прекрати хегемонията на "Лудогорец" през следващия сезон. Нещо, което изглежда трудно постижимо, като се има предвид разликата във финансовите възможности на двата тима.

Добрата новина за клуба е завръщането на Ивелин Попов. Юношата на "сините" пренебрегна далеч по-добри откъм финансови параметри предложения, за да продължи кариерата си в отбора, откъдето тръгна за големия футбол.

"Когато става дума за "Левски", парите нямат значение. Връщам се в клуба, за да печеля титли и купи.

Ще се докажа пред феновете и шефовете на отбора. Станимир Стоилов беше човекът, който ме убеди напълно, че е време отново да стъпя на "Герена". Той е треньорът, който ме е научил на най-много неща във футбола", обяви при пристигането си на родна земя Ивелин Попов. С него в състава си "сините" ще придобият повече класа и самочувствие, а останалото зависи от тандема Стоилов - Сираков и от тяхното умение да създават някаква магия, която бута отбора напред дори в него да има толкова много колелца, които все още скърцат.

Има една максима, че където не става с пари, става с много пари.

Но в спорта има друга една приказка, че където не става с пари, става с мускули и много желание. От "сините" зависи дали ще покажат достатъчно мускули и ентусиазъм, за да се отупат от пепелта и да превземат футболния връх, така както са го правили толкова много пъти в славното си минало.