Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

Надежда Йорданова: Показва арогантно поведение

"Нямам притеснения. Всички основания на министъра на правосъдието са неоснователни. Ако не беше смешно, щеше да е тъжно. Едва ли основание за отстраняване на главния прокурор може да е подаряването на произведения на български класици на представители на неправителствена организация", каза главният прокурор Иван Гешев преди заседанието на ВСС, където ще се разглежда предложението за отстраняването му от поста. 

"Това е илюстрция за арогантното му отношение към неправителствените организации", коментира министърът на правосъдието Надежда Йорданова минути по-късно. Тя даде пример и с друго основание в исканията за  отстраняването на Гешев - тенденциозното изнасяне на информация и предубеденост по случая и разпространението на СРС по делото разследване срещу бившия началник на военновъздушните сили, по което нямало реален резултат. 

"Това е политическа поръчка за въздействие на прокуратурата и вероятно за използването й като бухалка към хора, които мислят по различен начин. Тъжното е, че хора, които говорят за върховенство на закона по същество правят обратното. Това е видно за всички. Резултатът е бум на престъпността като през 90-те. Надявам се да не стигнем и до отвличания - неща, които смятахме за забравени. Само на Великден в Кюстендил има 8 телефонни измами. Това е резултат от войната между институциите", заяви Гешев. 

Той каза още, че проверката в СГП по сигнал за Български пощи не е само за хакерската атака, а за всички обстоятелства, свързани с пощите. 

Превозвачите са сигнализирали прокуратурата и за нарушения в автомобилната администрация, както и в  МВР. Има проверка да се установи дали има извършено престъпление. 

По повод разпит на Васил Божков като свидетел за изнудването му Гешев каза, че между България и ОАЕ няма договор за правна помощ. „

"Единственият вариант за разпит е ОАЕ е по сложна процедура, ако властите там преценят. Скептичен съм, че това ще се случи. В ОАЕ има много лица, свързани с финансови престъпления и има затруднения за разпита им от САЩ и много европейски държави", каза Гешев.