Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ: Николай Литов
СНИМКИ: Николай Литов

Ако не си на масата, си част от менюто. Ние не искаме да сме част от менюто, заяви вицепремиерът

Стоим зад това еврото да бъде въведено, тъй като с валутния борд ние дефакто вече сме въвели еврото в икономиката. Влизайки официално и приемайки еврото това ни дава място в стаята, в която се взимат решенията каква да бъде политиката. Сега с борда следваме тази политика, без да можем да влияем върху решенията, които се взимат. Не влезем ли в тази стая, има една много хубава поговорка "Ако не си на масата, си част от менюто". Ние не искаме да сме част от менюто, а искаме да седим на масата. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев по време на блицконтрола в парламента. 

В момента с валутния борд България е казала "Ние приемаме всички решения на ЕЦБ спрямо паричната политика, защото няма как да напечатаме един лев, без той да има еврово обезпечение.", обоснова се Василев защо трябва да преминем към евро на 1 януари 2024 година.

Планът за еврото е публичен от 5 юли миналата година, цялото население го в виждал, има го на сайта за публично обсъждане. Този технически план не заменя това да се направи документ за пълните ефекти от въвеждането на еврото в българската икономика. В плана е ясно записано, че еврото се въвежда по текущия курс, посочи още той.