Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дворецът “Врана” е на царската фамилия, реши преди по-малко от година Софийският апелативен съд.

Засега плащаме 5000 евро разноски по загубената първа инстанция.

България обжалвала 2 млн. лв. загуби на Симеон.

Втората инстанция в Страсбург отказва делото

Министерският съвет е обжалвал пред Голямата камара на Европейския съд по правата на човека осъждането на България заради мораториума царят да сече горите си. Жалбата не е била допусната за разглеждане от втората инстанция на съда в Страсбург. Удължен е обаче срокът, в който Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок трябва да се договорят с държавата за размера на обезщетението.

В четвъртък правителството реши да изплати 5 хил. евро разноски по делото, което бившият премиер и сестра му спечелиха в съда в Страсбург. Сумата е присъдена от европейските магистрати, които обаче

не се произнесоха за размер на обезщетението,

а оставиха това на държавата и царя.

“Някой трябва да поеме инициативата - представител на Симеон Сакскобургготски или правителството”, разясни адвокат Михаил Екимджиев, който спечели делото на царското семейство.

Решението на съда бе взето на 7 септември 2021 г. Според него с мораториума от 18 декември 2009 г. Симеон и сестра му не само не са можели да се разпореждат с имотите, но и да обжалват решението на парламента. Съдиите не присъдиха конкретно обезщетение за пропуснатите ползи.

По делото обаче имаше експертиза

Според нея печалбата, която Симеон и Мария Луиза Хробок са можели да получат от дърводобив за периода от влизането в сила на мораториума до 19 октомври 2018 г., е 1 050 356 евро, или 2 054 319 лв.

Така около тази сума може да се води пазарлък за размера на обезщетението. След договорката тя се изпраща отново в Страсбург. До този момент не е известно да има развитие.

С т.нар. царски имоти освен Страсбург са се занимавали още Конституционният съд и четири български съдилища - Софийският окръжен, Софийският градски, Софийският апелативен и Върховният касационен съд. Съдебната сага се точи десетина години.

Царската фамилия загуби ловните хижи “Саръгьол” , “Ситняково” и стопанството “Врана”, но пък спечели “Царска Бистрица”.

Делото за двореца “Врана” все още е висящо, макар че на 27 юли 2021 г. Софийският апелативен съд обяви, че той е на Симеон и Мария Луиза Хробок. Предстои решението на ВКС. След като съдът се произнесе за “Врана”, царската фамилия разпространи изявление, че българският народ няма да плаща обезщетения, защото няма никаква вина за това, че имотите са били отнети след 1946 г.”

Все още висящо на първа инстанция е делото за 16 500 декара гори в Рила. Но то върви трудно заради много сложни експертизи.

СИМЕОН САКСКОБУРГГОТСКИ
СИМЕОН САКСКОБУРГГОТСКИ