Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Гешев СНИМКА: Архив
Иван Гешев СНИМКА: Архив

Правеният хаос вече се очертава и не виждам никакво решение. Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред Пленума на Висшия съдебен съвет. Кадровият орган обсъжда писмо на шефовете на двете специализирани съдилища, които питат за организацията по делата след закриването на специализираното правосъдие. В края на април парламента закри двете спецсъдилища и спецпрокуратури.

Според закона в 7-дневен срок след влизането му в сила досъдебните производства трябва да се изпратят на окръжните прокуратури, а започнатите дела да минат в Софийския градски съд. Законът влиза в сила в края на юли.

"В този 7-дневен срок физически няма как да се изпратят делата, но кой ще ги изпрати след като този съд вече не съществува. Честно казано на 70% от проблемите, отнасящи се до организацията на работата след закриването на специализираните структури, не виждам никакво решение", добави той.

И продължи: "В 7-дневен срок трябва да се окомплектоват и изпратят многотомни дела с тонове веществени доказателства. Административният ръководител вече не е административен ръководител.

Кой ще ги изпрати, кой ще прецени на коя прокуратура или на кой съд ще се изпратят? Решаваме проблеми, които някой друг е създал и ги прехвърлиха към нас. Това е законодателен проблем, който законодателят не иска да реши. Резултатът ще е правен хаос и трагедия в наказателното правораздаване и в сегмента най-малко на организираната престъпност".