Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев се срещна в Прага с представителите на българската общност. Снимка прессекретариат на държавния глава
Румен Радев се срещна в Прага с представителите на българската общност. Снимка прессекретариат на държавния глава

Всеки опит за диверсификация в енергетиката трябва да бъде подкрепен, заяви президентът Румен Радев пред журналисти в българското посолство в Прага, помолен да коментира новината, оповестена от премиера Кирил Петков, за договорени доставки от САЩ на втечнен газ, предава БТА.

Не мога да коментирам тази сделка преди да имам точни параметри за нейните измерения, каза Радев.

По думите му обаче е много важно правителството да търси най-изгодните условия за България. Става въпрос не само за цена, но и за устойчивост на доставките и възможност българският бизнес, топлофикациите и потребителите да прогнозират своите разходи, каза държавният глава.

Той призова КЕВР и "Булгаргаз" най-сетне да обявят цените, защото бизнесът, топлофикациите и хората работят в неизвестност.

Българските граждани, които живеят и работят в Чехия, са нашите посланици, които допринасят родната култура и постижения да намират място в братската и приятелска чешка страна. Това заяви държавният глава Румен Радев при срещата си в Прага с представителите на българската общност, която се проведе във втория ден от официалното му посещение в Чехия по покана на президента Милош Земан.

По официални данни българските граждани, трайно пребиваващи на чешка територия, са около 17 хиляди души. При срещата си в българското посолство в Прага Румен Радев заяви, че чрез създаването на 17 дружества, на неделни училища, както и благодарение на Българското училище "Петър Берон" в Прага, което е с 74-годишна история, сънародниците ни предават на нашите деца българския възрожденски дух, пазят културата, традициите и езика ни.

Връзките между българския и чешкия народ датират много отдавна – още от IX век с мисията на Светите братя Кирил и Методий, а после през XIX век, когато много чешки учени, учители, индустриалци, архитекти, хора на изкуството пристигнаха в новоосвободена България, за да ни помогнат да градим модерни институции и да развиваме промишленост, инфраструктура, културен живот, заяви президентът. На срещата със сънародниците ни присъства съпругата на президента – Десислава Радева, която по-рано днес посети Българското училище "Петър Берон" в Прага, в което се учат около 125 български деца.

Отличните връзки между българския и чешкия народ са солидна основа за развитие на успешни бизнес отношения между двете държави, заяви президентът Румен Радев при откриването на Чешко-български бизнес форум под мотото „Together We Achieve More“. Той се състоя по-рано през деня в Министерството на промишлеността и търговията в Прага и събра водещи фирми от отраслите на индустрията, енергетиката и електрониката, информационните и комуникационните технологии, биотехнологиите, финтех индустрията, машиностроенето, хранително-вкусовата промишленост, отбраната и сигурността.

В откриването участва и министърът на промишлеността и търговията на Чехия Йозеф Сикела. Президентът Радев и министър Сикела отбелязаха, че през последните 10 години стокообменът между България и Чехия се увеличил три пъти, което, по думите им, е доказателство за перспективите за засилване на сътрудничеството. За миналата година стокообменът възлиза на 1,727 млрд. евро, има потенциал догодина да стигне 2 млрд. евро, посочи Румен Радев. Той открои възможностите за задълбочаване на партньорството в области като иновациите, информационните технологии, автомобилната промишленост, отбранителната промишленост, в енергетиката, здравеопазването, туризма, инфраструктура.

Като предизвикателства пред бизнеса президентът посочи последиците от пандемията, енергийната криза в ЕС и военните действия в Украйна. Румен Радев заяви, че за справяне със ситуацията е необходимо единството и повече усилия на ЕС за постигане на стратегическа автономност и енергийната независимост на държавите. За да не изгуби Европа своята конкурентоспособност заради енергийната криза, са необходими повече съвместни инвестиции на държавите в иновации, развойна дейност, образование и наука, посочи българският държавен глава. По думите на президента, вече не е достатъчно да се развива бизнес, основан на утвърдените пазарни подходи. „Успехът днес зависи от способността да се създават устойчиви партньорства за инвестиции и съвместни проекти в иновации и развойна дейност“, заяви Румен Радев.