Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Американецът отдавна мечтаеше да пробие в европейския футбол, но сега ще трябва да се справи с куп проблеми в новия си клуб

Новият бос ще трябва да научи всички в лондонския клуб, че първо се смята по три пъти и чак след това се харчи

Феновете на "Челси" най-сетне могат да се опитат да се наспят спокойно, без да ги спохождат кошмари. Намериха си нов кормчия, който да преведе кораба през опасните течения и подводни скали. Тези дни в лондонските барове, украсени със сини знамена, се вдигат наздравици за края на една епоха и за започването на друга.

Със сигурност се пие бира в чест на Роман Абрамович, който наля купища руски пари, когато светът все още беше нормално място и оръжията си кротуваха по складовете. После след първия тост идва и втори за новия собственик Тод Бьоли, който заедно с богатите си приятели плати 4 млрд. британски лири за

придобиването на тима от

"Стамфорд Бридж"

Същите тези постоянни обитатели на "сините" барове вдигат и втора, и трета наздравица, докато дебатират очакванията си за новия "Челси" след края на ерата Роман Абрамович.

Поне според Тод Бьоли сега

започва хубавото

за лондонския клуб

Но кой ли нов собственик би си позволил нещо различно от това да хвали самия себе си. Американецът обещава да купи нови играчи и да обнови изцяло стадион "Стамфорд Бридж", което обаче ще става постепенно – трибуна по трибуна. Зарича се още да даде част от акциите на феновете и те да имат право да участват във взимането на особено важни решения за бъдещето на клуба. Но не забравя и да предупреди, че ще бъде доста по-пресметлив от предишния собственик.

Роман Абрамович прахосваше с лека ръка парите, които изкарваше също толкова лесно, контролирайки ключови отрасли от руската икономика. За него не беше чак толкова важно дали ще загуби един милион, два или сто, колкото това да го обичат феновете и чрез успехите на отбора да излъска до блясък имиджа си пред света. През всичките тези години руският олигарх правеше какви ли не фокуси само и само да се впише в правилата на Висшата лига, според които членовете й не могат да си позволят

по-големи загуби

от около

35 млн. паунда

на година. Абрамович, естествено, искаше да похарчи много повече, без да се надява на бърза възвръщаемост. Парите бяха просто средство за печеленето на купи и престиж. Под неговото крило "сините" от Лондон

спечелиха

общо 19 трофея,

като пет пъти станаха шампиони и два пъти триумфираха в Шампионската лига. Статистиците на Острова изчислиха, че нито един друг английски клуб не е печелил повече трофеи в периода 2003 – 2022 г.

Няма как феновете на "Челси" да не съжаляват за раздялата с Абрамович, който получи пълна забрана за правене на бизнес на британска територия заради близостта си с Владимир Путин. Този, който идва на негово място, също разполага с много пари (управлява около 40 млрд. евро), но няма никакво намерение да ги харчи с лека ръка. Най-малкото защото имиджът му няма нужда от основно почистване.

Напротив. По света добре го познават като човек, който умее да харчи разумно, дори пестеливо, но без това да се отразява на крайния резултат.

Феновете на бейзболния "Лос Анджелис Доджърс" са силно притеснени, когато през 2012 г.

любимият им

клуб е купен

от неизвестния

в спортните среди богаташ Тод Бьоли. Бизнесменът обаче бързо успокоява страстите, като купува опитни бейзболисти с име и прави изключително успешна сделка с телевизионните права. Следват успехи, печалби и изглежда, че всички са доволни.

"Моята философия е съвсем простичка – никога не забравям да се допитам до феновете, да погледна през техните очи какво смятат, че е

най-доброто

за клуба

След това цялата тази информация се смила от моите сътрудници, правят се необходимите изчисления и чак тогава предлагаме нашия продукт на останалия свят", не крие една от тайните си на успеха Тод Бьоли. Впоследствие той се сдобива с един мъжки и един женски баскетболен тим в САЩ, но голямата му мечта е да пробие в елитния европейски футбол.

Според изданията на Острова американецът още през 2019 г. опитва да купи "Челси", предлагайки 3 милиарда паунда на Абрамович. Но тогава безумната война на Путин е далеч и олигархът високомерно отказва да продава своята футболна собственост. Сега продажба ще има, но

Абрамович едва ли ще си вземе парите

Поне в този момент той няма да получи нито стотинка. Тези дни се обявиха информации, че досегашният собственик ще опита да вземе около 1,6 милиарда от сделката, които преди това е дал под формата на заеми от други свои фирми на "Челси". Самият Абрамович отхвърля слуховете и твърди, че няма никакво намерение да пречи на успешното финализиране на сделката. Дори и той да не мъти водата, пред новия собственик стоят куп предизвикателства.

Тепърва американецът ще трябва да се научи да прави спортен бизнес в Европа и по-конкретно на Острова. Той вече се обгради с хора, които биха могли да му дадат добър съвет. Не се знае дали сегашният треньор Томас Тухел ще остане на поста си. Не се знае дори с кои футболисти ще започне "Челси" следващия сезон. Някои от звездите на лондончани явно не повярваха на обещанията за светло бъдеще и побързаха да се уредят с нови отбори.

Най-яркият пример

в това отношение е Антонио Рюдигер,

който успя да извлече максимума от разпадането на футболната империя на Роман Абрамович. Германският защитник отказа да поднови договора си, който изтича на 30 юни, и почти със сигурност ще се присъедини към "Реал" (Мадрид). Не се съмнявайте, че 29-годишният здравеняк се е уредил с космическа заплата, при положение че новият му клуб няма да плаща трансферна сума за него. Други от големите имена също са готови да го последват. А тези, които останат, ще трябва да свикнат с мисълта, че ще защитават интересите на богат клуб, където обаче първо смятат по три пъти и чак след това плащат. Което едва ли е чак такъв проблем на фона на разрастващата се световна криза и на фона на опитите на УЕФА най-сетне да наложи някаква финансова дисциплина в световния футбол.