Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От началото на май над 500 бойци от легиона “Свобода за Русия” се бият на Източния фронт в Донбас

Във вътрешността на Русия вече действа партизанско движение, което взривява военни обекти и се бори за свалянето на Путин

Кремъл ги нарича "предатели". Защото те са руснаци, а воюват с оръжие в ръка срещу Путин и неговото обкръжение. Това са бойците и командирите от легион "Свобода за Русия", който е част от Въоръжените сили на Украйна. От началото на месец май, след двумесечно обучение за боравене със супермодерни западни противотанкови системи, близо 500 рейнджъри от легиона вече са на Източния фронт в Донбас. И това не е всичко – те изграждат свои структури във вътрешността на Русия. Засега целта на "вътрешните" легионери е да саботират дейността на военни обекти. Но до създаването на истински партизански отряди в тила на Путин е само крачка и въпрос на немного време.

Основното ядро на легиона е бивша рота от руската армия, която доброволно премина на украинска страна в самото начало на "специалната операция" на Москва. Това стана известно от

видео съобщение

на командира

на тази рота,

адресирано до руските военни, публикувано от Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна в неговия Telegram канал.

"Обръщам се към военнослужещите на Руската федерация, които в момента са на територията на Украйна. – заяви пред камерата маскираният мъж в камуфлажна униформа. - Няма да се представям и да казвам в кое поделение съм служил, по добре известни причини. Ще кажа само едно: към вас се обръща руски офицер. На 24 февруари аз и моята рота влязохме на територията на независима Украйна, следвайки престъпната заповед на диктатора Путин. Но разбрах, че не сме дошли тук с добри намерения, че никой не ни чака тук с цветя, като освободители. Напротив, бяхме прокълнати и наречени "фашисти…"

По-нататък руският офицер разказва как на 27 февруари с помощта на СБУ (Службата за безопасност на Украйна) неговата рота и той самият

преминават на страната на Украйна,

за да защитят наистина мирните хора от руските нацисти. Там се срещат и с доброволци от Беларус.

Руските легионери се сражават в редовете на Въоръжените сили на Украйна със специални отличителни знаци, в която кървавото червено е изтрито от руското знаме. Те използват новия руски флаг, който стана популярен покрай антивоенните протести - бяло-синьо-бяло. На фона на този трикольор, върху емблемата на легиона е изобразен юмрук. Другият му символ е латинската буква L, която се свързва с думите Legion и Liberty (свобода).

В продължение на два месеца бойците са преминали съкратено военно обучение, което е необходимо, за да се запознаят с новите западни системи въоръжение. По-специално те са били

обучавани как

да използват безотказната

ракетна система

против танкове NLAW (Next Generation Light Anti-tank Weapon), която е съвместна шведско-британска разработка. NLAW, заедно с американските системи Javeline и безпилотните Bayraktar TV2, са сред основните поразяващи инструменти на защитниците на Украйна.

В края на април бе отпечатана пропагандна листовка с призив за присъединяване към Легиона, която вече се разпространява на предните позиции на въоръжените сили на Руската федерация. В нея се описва как чрез жест с вдигнати ръце, под формата на буквата L руските войници могат да покажат намерението си да се присъединят към легиона.

Първият руски войник се е предал на 2 май,

следвайки указанията от листовката на легиона.

Да припомним, че Украйна обеща да даде украинско гражданство и да плати по 10 000 долара на всеки руски войник, който се предаде заедно с бойната си техника - танк, БТР, артилерийска установка. Вече бе регистриран първият такъв случай в Южна Украйна. ЕС също обсъжда възможността да даде политическо убежище на руски войници и офицери, които откажат да участват във войната срещу украинския народ.

Новият момент е, че "Свобода за Русия" вече действа и на територията на Руската федерация. Във вътрешността на страната започнаха активни действия клетки на легиона, които

имат за цел да се борят срещу

режима на Путин

Това съобщи Алексей Арестович, съветник на ръководителя на кабинета на украинския президент, в разговор с руския правозащитник Марк Фейгин.

"Легионът започна работа и на територията на РФ. Изработват се агитационни материали, плакати. Раздават се пощенски картички. Стените са изписани с графити "Свобода за Русия", понякога само синьо-бялата буква "L". И всичко това се случва във вътрешността на "матушка Русия". Хората, които властта се опита да стъпче, сега се изправят", заяви Арестович.

Според неговите думи процесът се е задвижил "автоматично", без намеса от страна на украинските власти. Русия вече се вдига на въоръжена борба, обяснява боецът.

Предвид заплахата за управлението на Путин, руската служба ФСБ вече е разработила операция за дискредитиране на зараждащото се съпротивително движение. Бившите кагебисти разпространяват фалшиви съобщения за уж подготвяни терористични актове в училища и детски градини от името на някакъв "легион "Патриоти на Русия". За това са сигнализирали и жители на град Махачкала. По този повод командването на легион "Свобода за Русия" официално заявява, че техните съпротивителни клетки в родината провеждат дейността си изключително срещу военни цели, включително и за саботиране на мобилизацията на техни сънародници за войната в Украйна. Например бяха разпространени кадри, на които двама мъже с качулки през нощта атакуват с коктейли "Молотов" сградата на мобилизационен център, който избухва в пламъци.

Според украинското военно Главно разузнавателно управление, в самата Руска федерация

все повече военни отказват да се

бият в Украйна

Макар и поради твърде прозаична причина - Кремъл няма пари, за да финансира тези "служебни пътувания". Оттук нататък за руската държава ще става все по-трудно да отпуска допълнителни средства, тъй като огромната страна е на крачка от икономически колапс заради санкциите, наложени от демократичния свят.

"По-специално, във временно окупирания Крим след изплащането на "командировъчни" на участниците във войната срещу Украйна, още през февруари лимитът на средствата е бил напълно изчерпан - отбелязва в съобщението си Главното разузнавателно управление на Украйна. - Подобна е ситуацията и с плащането за участие във войната на наемници от руските частни военни компании като "Вагнер". Сред тях случаите на отказ за участие в интервенцията зачестяват. Причината е неизпълнение на условията на сключените договори.

Бойците не получават средства

за участие във военни действия,

компенсации за наранявания и обещани "социални гаранции."

Чрез социалните мрежи ръководството на "Свобода за Русия" вече призова руснаците да вземат участие в ненасилствена съпротива срещу властите на Путин по местоживеене и по този начин да подкрепят борбата на легиона. Обявени са и имейли, на които всеки може да се свърже с бойците.

"След Буча всичко стана пределно ясно – това е война на доброто против злото. Русия е зла – думите са на руския фотограф и публицист Сергей Лойко, който не пожела да се върне в родината си и сега воюва в редовете на Териториалната отбрана на Украйна. - И злото би трябвало да бъде унищожено. Нямам предвид персонално Путин, а цяла Русия. Във вида, в който сега съществува. За да не се повтори това никога повече…"

Но нека да се върнем към легиона "Свобода за Русия". Защото

думите на тези момчета не са толкова мрачни,

колкото тези на публициста: "Нашата кауза е права! Путин ще бъде унищожен! Победата и бъдещето ще бъдат наши!". Звучи ли ви това като начало на Втора гражданска война? Във всеки случай надеждата остава жива. Надеждата, че Русия не е покорена изцяло от силите на мрака, а има воля за борба. Което е половин победа…