Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това не значи, че ще му простят

Нарочно сложих на поредното си скромно коментарче жълто заглавие - “Путин – агент на ЦРУ?”, а уважаемият професор Огнян Минчев ми оказа честта да го разбие с могъща статия. Тя излезе във фейса, после бе препечатана в сайта на “24 часа” и целият свят разбра, налага се да доуточнявам.

Аз не бих посмял да споря с г-н Минчев, защото той е неоспорим. Но като видя, че изкарва националния характер на обикновения руски човек виновен за всички злини на човечеството, това силно ми напомня на Хитлер и неговата пропаганда.

“Хипотезата за Путин като “агент на ЦРУ” е интригуваща, но съвсем невероятна – започва коментара си г-н Минчев. Момент! Защо пък чак “съвсем невероятна”? Статистиката дава вероятност поне 50 на сто, а анализът на делата – още 50.

Можеше да каже поне “малко вероятна”. Къде са аргументите?

Да не е говорил

по телефона

с шефа на ЦРУ?

Ако да, гарантирано е подведен. Който американец освети такъв агент, няма да излезе от затвора.

Порових малко из интернет и уви, оказа се, че не съм оригинален. Преди мен десетки автори са се сетили за тази хипотеза. Сред тях има пропагандни тежкари като например Томъс Фрийдмън, най-официозния коментатор на в “Ню йорк таймс”. (https://www.nytimes.com/ 2018/04/03/opinion/putin-cia-

weakening-russia.html)

Но най-аргументирана ми се стори статията на украинския коментатор Анатолий Амелин, съучредител на Украинския институт за бъдещето (https://thepage.ua/experts/

putin-taki-tajnyj-agent-ssha)

“Не знам от кого е бил завербуван, но успехите са грандиозни!” -

започва г-н Амелин и после така блестящо подрежда уликите, че просто съм длъжен да ги изброя.

1. САЩ отново единолично координират световния дневен ред. (Не е ли факт? Лесно можеше да се предвиди.)

2. Умиращото НАТО получи втори живот и нови членове, а страните членки модернизират своите въоръжени сили.

3. Руската креативна (творческа) класа заминава в загниващия Запад. За да загнива още повече и да го направи по-богат.

4. Европа се отказва от руския газ и нефт. Не веднага, но има решние и резултатът е неизбежен, както и икономическите последствия за Русия.

5. Украинската нация днес е по-монолитна от всякога.

6. Демилитаризираната Украйна има много повече оръжие, отколкото преди 24 февруари. Основен доставчик – руската армия.

7. При това страните от Запада започнаха да снабдяват Украйна със съвременно въоръожение, което я прави най-силната армия в Европа. (Заедно с полската – треперете!)

8. Скоро Украйна ще стане кандидат за ЕС, а в следващите няколно годни и член, получавайки достъп до пазар за над 10 трилиона.

9. Разрушавайки промишлеността в източните райони, Русия ускорява модернизацията и открива път за построяването на съвременна икономика в Украйна.

10.Западните държави вече готвят парите и в най-скоро време Украйна ще получи стотици милиарди долари за модернизация и развитие (това ми с вижда малко пресилено, но пари ще има).

11. Украинският президент днес е най-популярният политик в света.

12. Украйна е най- известната страна.

13. Икономиката на Русия влиза в остър свредел (свободно падане с въртене, от което няма излизане).

14. Нейният технологичен разрив със Запада се увеличава и никога няма да изчезне.

15. Всички откраднати от олигархията и властта пари се изнасят от Русия и се влагат в западни банки.

16. Най-боеспособните руски части са унищожени, както и митът за втората по сила армия на света.

17. Руският военнопромишлен комплекс е замразен и всички видяха неговата критична зависимост от западните доставки.

18. Светът получава нова разстановка на силите без Русия.

19. Русия става световен парий.

20. И всичко това се случи безплатно, на американците им излезе без пари (тук не съм съгласен, изобщо не е безплатно).

Не, тези резултати не могат да се постигнат без задълбочен план и стратегически изпълнител, какъвто може да бъде само Путин.

И да, вероятността да е агент, е супервисока.

Първо, хората които наистина влияят на Путин, са нито мужиците, нито съветниците, а олигарсите – същите, които го издигнаха. А те са поне 50 процента вербувани от ЦРУ и Ми-4, защото Чичо ви Сам ги държи за фабержетата.

Второ, в началото на промените офицерите от КГБ масово се стремяха към ЦРУ, Ми-4 и другите подобни. Путин е точно от тази референтна група.

Впрочем същото стана и у нас с тайните служби, но да не настъпвам мотичето. Засега.

И трето, ако разгледаме нещата в исторически план, то

поне 30-40% от руските върховни лидери са чужди агенти

Да вземем императора Александър I. Великобритания заплаща убийството на баща му, а Алексндър е уведомен предварително и дава зелен светофар. После дава високи служби на убийците, единият е даже началник на щаба в битката при Бородино. Колкото пъти руският император праща огромни армии срещу Наполеон, толкова пъти Лондон му налива тлъсти суми в личната каса.

До 1912 г. всичките войни срещу Наполеон са започнати от Русия, без да имат нищо общо с руския интерес и всичко общо с английския. И всичките са трагично загубени. Защо са водени? Явно императорът е бил британски агент. Мога да продължа с императорите и да мина към генсековете, а после и президентите, но тук няма място.

Самият израз “чуждестранен агент” има широко семантично поле. Според американските и руските закони всички родни грантоеди от фондации и аналитични центрове трябва да се регистрират като “чужди агенти”, г-н Минчев също. Но аз съм категорично против такова тълкуване на нещата. Г-н Минчев е стопроцентов роден политолог и чистата рода му си личи по категоричните мнения. Фукуяма е 100 пъти по-колеблив.

Извинявам го, защото знам откъде идва неговата антипатия към руския народ. Бил е специализация в бившия СССР, и то в най-отровната възможна среда на официалните идеолози.

Живял съм за кратко в Русия- пише г-н Минчев - и едно от нещата, които ми направиха най-силно впечатление, е повсеместната склонност да се лъже - с повод и без повод, по "работа" и за удоволствие. Може да се каже, че лъжата е любимият руски национален спорт - дори преди кражбата и хокея...

Аз пък съм живял там 6 години като кореспондент на БТА, имам десетки познати и приятели, имам дори много близки роднини, взел съм не знам колко интервюта и не си спомням някой да ме е излъгал или окрал. Лъжата наистина струеше откъм властта и нейните идеолози, но обикновеният руснак умираше от желание да я разобличи и да каже истината.

Освен това имаше много добре развит черен пазар, където да си честен и коректен, си беше закон. Ако не си коректен – няма сделка.

Например първият руски гаищник (катаджия), който ме спря през есента на 1983 г., попита: “Какво си пил?”. “Водка”, отговорих аз като честен българин. “А аз обичам коняк!” – каза той и се усмихна. С което

честно си каза, че иска 10 тогавашни рубли

Нямах такава банкнота и му дадох по-едра, 25 рубли. Той ми отброи 15 рубли ресто, посъветва ме да карам внимателно и ме пусна да се прибирам. Следващите постове по пътя не ме спряха, защото бяха предупредени, че вече съм си платил.

Цялото общуване отне не повече от 2 минути, нито ме е мотал с документите, нито ми е навирал духалки. Способен ли е българският катаджия на такава деловитост? Абсурд. Той ще се мотае, ще се уфлянква, ще ломоти неразбираеми двусмислици и нито ще ти каже ясно какво иска, нито ще ти върне ресто. И следващият пост задължително ще те спре.

Че Путин лъже, това е факт. Но нима у нас властта не лъже още повече? А в САЩ? Но нека г-н професорът пак ме обори, за да мога да продължа, тази тема е огромна и важна. Чакам с нетърпение.

И така, като сумираме написаното дотук, оказва се, че вероятността Путин да е американски шпионин е около 75 на сто.