Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Милен Цветков
Милен Цветков

Част от ул. 549 срещу стадион “Георги Аспарухов” ще се преименува по предложение на колегите на журналиста от ТВ1

Улица в София ще носи името на журналиста Милен Цветков. Преименуването на част от ул. 549 в район “Подуяне” ще бъде гласувано от общинските съветници в четвъртък, става ясно от дневния ред на сесията, който е публикуван на сайта на СОС.

“На 19 април 2022 г. се навършиха две години от смъртта на журналиста Милен Цветков. Той си отиде от този свят само на 53 години, след като колата му беше пометена на червен светофар на столично кръстовище. Колегите на Милен от ТВ1 предложиха сегашната улицата 549, на която се намира телевизията, да носи неговото име, за което подготвиха и подписка”, пише в доклада си общинският съветник Симеон Ставрев от “Демократична България”.

Именно в ТВ 1 Цветков работи до смъртта си, като там води предаването “Алтернативата”. Той е бил водещ на централната емисия “По света и у нас” по БНТ, водещ на сутрешния блок “Здравей, България” по Нова тв, както и на новините и предаванията “60 минути с Милен Цветков” и “Часът на Милен Цветков”.

“Милен Цветков е оставил ярка следа в обществения живот на страната и града ни. Целият му професионален журналистически път е преминал в телевизии и радиа, които се намират в София. Той беше силно разпознаваема и много добре приета личност в столицата”, пише още Ставрев.

Улица 549 е разделена на две части, които нямат нито географска, нито физическа връзка една с друга. Първата част се намира северно от бул. “Владимир Вазов”. Тя е сравнително къса - започва от булеварда непосредствено срещу стадион “Георги Аспарухов”, движи се успоредно на Перловска река, пресича ул. “Резбарска” и завършва преди Малашевски гробища. Точно тази част от улицата ще бъде преименувана на “Милен Цветков”.

Втората част на ул. 549, която се намира на юг от бул. “Владимир Вазов” и на изток от стадион “Георги Аспарухов”, представлява няколко малки улици, които ограждат четири карета със сгради. Тя ще запази сегашното си име.

“С новото си име улицата няма да бъде с безличната табелка 549, а ще ни напомня за човек, който се бореше за истината”, подчертава Ставрев.