Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Засега отоплението с климатик се очертава да е най-евтино.

СНИМКА: “24 ЧАСА”
Засега отоплението с климатик се очертава да е най-евтино. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Най-голямото пестене идва от изолирането на жилището

Миналата година собственик на голяма къща от 1000 квадрата нагоре е плащал за отопление, къпане, готвене на газ някъде между 300 и 400 лева на месец. Някои дори и по-малко. Зимните им сметки сега са над 1000 лв., на някои и над 1500 лв.

От близо година, а и особено със спирането на руските доставки на газ е кристално ясно, че времето на ниските сметки за газ приключи

Това не е нещо ново - преди десетина години цената на газа на “Газпром”, който ни беше единствен доставчик, е минавала и над 600 лв. за 1000 куб. м.

При положение че един апартамент от 70 кв. м плаща за парно от 200 лв. нагоре през зимата, 300 лв. за газ за отопление на голяма къща е било преди година супердобро решение.

На 1 юли миналата година газът за регулирания пазар струваше 47 лв. за мегаватчас, сега е 150 лв. При подобно поскъпване няма как пестенето да доведе до драстично по-ниски суми за плащане. Някои собственици на големи къщи просто спряха газа и минаха на алтернативно отопление - на ток, например.

Големи неизвестни се очертават не само с газа, но и с топлинната енергия, чиято цена не е пипана от 1 юли миналата година. Експерти сметнаха, че парното би трябвало да поскъпне с 40% 

Колко ще е скокът, все пак решава Комисията за енергийно и водно регулиране.

Така че следващият зимен сезон ще се окаже проблемен и за хората, които ползват услугите на топлофикациите. Въпреки че, ако плащат прогнозно, а не на база на реално потребление, изненадата им ще е чак с изравнителните сметки през май догодина.

Семейство, което обитава 68 квадрата апартамент, вече почти е решило да се откаже от топленето на водата от топлофикацията и пресмята да се къпе и да мие съдовете с топла вода от бойлера.

Вероятно единствените цени, които няма да бъдат променени съществено, са тези на електроенергията. Просто няма причини токът за регулирания пазар да поскъпне - АЕЦ “Козлодуй” си има гориво, вецовете на НЕК няма защо да калкулират поскъпване в цената на тока си, с микса на американските централи сме свикнали.

Единствената причина е задължението ЕСО и електроразпределителните дружества да купуват ток за покриване на технологичните си загуби от борсата и това е единственият елемент, от който би могло да дойде увеличение. Само че засега държавата покрива тези разходи на 100%.

Така че токът ще остане може би избор на немалко домакинства за отопление, което ще се изразява в купуването и монтирането на климатици.

“24 часа” е давал десетки съвети как да се пести енергия и да се намаляват сметките при ползване на парно, топла вода и ток. Като се започне от купуването на енергийно ефективните уреди и как да се избират през начина на готвене и управляване на печки и фурни до регулирането на радиатори.

Основните мерки обаче, които рязко ще свалят плащанията, са санирането на жилищата и енергоефективните технологии.

В разгара на зимния сезон се постарахме да намерим домакинства, които обитават приблизително еднакви като квадратура жилища. Анализът на сметките им показа, че 2 пъти по-евтино е парното в нова кооперация в сравнение с несаниран дом на 30 години.

Възможности за саниране на блоковете се отварят с Националния план за възстановяване и развитие, в който са предвидени пари за енергоефективни мерки в блоковете. Другата възможност е да се поставят солари на покривите, да се произвежда електроенергия, с която да се помага за сметките.

Решаващо за плащанията за парно е в какъв блок живеете - дали съседите се отопляват, или са завъртели вентилите на снежинка и дори са свалили радиаторите. Ако са спрели парното, няма как сметките да не са високи. Най-малко е плащането, ако всички в сградата се отопляват на парно.

Най-голямото

пестене идва

от изолирането

на жилището