Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Александър Йорданов. Снимка Фейсбук
Александър Йорданов. Снимка Фейсбук

НЕУДОБНИ ДУМИ: ИЗ СТАРИТЕ МИ ТЕТРАДКИ

Кое е хубавото на старите тетрадки, които Фейсбук е така добър да съхранява. Хубавото е, че човек си припомня какво е писал преди години. И сега може да провери, дали когато го е писал е бил прав или не. Защото човешката памет понякога изневерява. Затова е и Фейсбук. И ето, днес той ми припомни, че на 22 март 2015 г., било е неделя, съм написал един текст със заглавие: „ЕЛАТЕ В РУСИЯ НА ФАШИСТКОТО СБОРИЩЕ!” Сега той ми се струва актуален, защото мнозина нашенци се правят на ударени и не признават, че т.нар. нацисти съществуват не в Украйна, както твърди денонощно московската пропаганда, а в Русия. В нея те се ползват дори с всичкото благоволение на президента-батюшка. Но за какво става дума.

Става дума, че на 22 март 2015 г. в хотел „Холидей Ин” в Санкт Петербург се е провел „първият в световната история форум на национално-ориентираните политически сили от Европа и Русия”. Тогава ми е направило впечатление, че в него са взели участие и представители на българската партия „Атака”.Тя, горката, напоследък доста залиня, затова и нейното място в парламента зае партията „Възраждане”, замесена от същото тесто.

Организационният комитет на форума се е оглавявал от Юрий Любомирский – бивш член на Комунистическата партия и съпредседател на организацията „Право на оръжие”. И до днес крайни националисти в Русия стават или бивши комунисти или техните наследници – деца и внуци. Амалгамата получена между комунисти и фашисти е традициционно силна, затова и през 30-те години много руснаци са кръщавали децата си Адолф - мил жест към германския фюрер, който тогава е пръв приятел на съветския вожд Сталин. По-късно само заради тази си глупост мнозина от тях отпътуват за Магадан или за Соловецките острови. Товарните влакове са допълзявали дотам за половин година, както се пее в една руска популярна песен. Адолфците са пътували с товарни вагони. И днес в Русия е пълно с бащини имена Адолфович. Ако не ми вярвате направете справка в „Гугъл”. Не се оставяйте само "многоученият" ни премиер и неговата Лена да правят в "Гугъл" справки!

На неофашисткото сборище в Санкт Петербург през март 2015 г. са били представени италианската „Форца Нуова”, дясноекстремистката Националдемократическа партия на Германия, гръцката ултрадясна партия „Златна зора”, в чийто устав можем да прочетем, че „само арийците по кръв и гърците по произход могат да кандидатстват за членство в партията”. Тук са били още националистическите „Партия на шведите” и „Партия на датчаните”, както и ултрадясната и националистическа испанска Национал-демократическа партия. Присъствала е и т.нар. Европейска Комунитарна партия от Италия. Сред участниците в това неонационалистическо сборище централно място е заемала „Британската национална партия”, чиято идеология включва расизъм, антисемитизъм, отричане на Холокоста, забрана за влизане на мигранти във Великобритания. Неофашисткият форум е бил подсилен още от английската „Лига на живота”, „Ломбардската лига”, „Националната партия на Финландия”, белгийската организация „Евро-Рус” , а за „нашите” от „Атака” вече споменах. Свои представители на форума е изпратило дори новосъздаденото менте „Донецка народна република”. Силно е било представителството на руските националисти: това са партиите „Родина”, „Руско обществено движение” , „Руско имперско движение” , според което „руската цивилизация, в отличие от варварската западно-европейска, е пряк приемник на Древния Рим”.

Целта на този международен фашизоиден форум, чието провеждане властите на Санкт Петербург толерират, а това означава, че така им е било наредено от Москва, е била да се демонстрира подкрепа за руския президент Владимир Путин в момент, когато светът бе започнал да осъжда неговата военнолюбива политика. Крайните националисти настояват да бъдат отменени наложените от демократичните държави санкции на недемократичната държава агресор Русия. Едно от предложенията на форума е било да се създаде с помощта на Кремъл Националистически интернационал по подобие на Комунистическия интернационал. Всичко това се случва именно в Русия, докато в същото време московската пропаганда тръби, че „нацистите” били в Киев. Е, ако е така, защо това международно фашистко сборище не се провежда в Киев, а в старата имперска руска столица Санкт Петербург?

Това ми е направило впечатление преди седем години, написал съм си мнението, а днес е повече от ясно къде зимуват раците, т.е. фашистите. А на който не му е ясно е добре да потърси с търсачката "Гугъл" снимки на руските националисти и техните организации.

Впрочем тогава, на 22 март 2015 г. граждани на Санкт Петербург излизат на протест срещу фашистите и издигат антифашистки лозунги. Но странно нещо. Полицията пази участниците в националистическия форум и разгонва с палки протестиращите срещу него. Това е доказателство на коя страна е властта в Русия. И сега, когато тази власт разпали още повече войната срещу Украйна, която започна през 2014 г., дори и на най-големите глупаци трябва да е ясно, къде е пещерата на динозаврите. Тя е в Москва.

С други думи, благодаря на Фейсбук, че се грижи за старите ми тетрадки.

От фейсбук