Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шефът на бюджетната комисия Любомир Каримански (в редата) поиска в четвъртък планът за въвеждане на еврото у нас да мине и през Народното събрание.
Шефът на бюджетната комисия Любомир Каримански (в редата) поиска в четвъртък планът за въвеждане на еврото у нас да мине и през Народното събрание.
  • Правителството отложи приемането на плана, за да може първо да се обсъди в парламента
  • Плащането с левове - до февруари 2024-а, връщат ресто в новата валута

1 януари 2024 г. остава дата, на която България ще въведе еврото. Обменният курс ще бъде фиксираният в момента - 1,95583 лева за евро, тъй като това е записано в закон.

Страната ни вече е на финалната права преди приемането на общата европейска валута, а дотогава сме в т.нар. чакалня, или ЕРМ-2. По времето на предишния кабинет бе разработен национален план, който бе приет от специално създаден координационен съвет, ръководен от управителя на БНБ и финансовия министър. В този план са разписани стъпките до въвеждането на еврото и първоначалните месеци след това.

За да се превърне в действащ документ, този план трябваше да бъде гласуван от МС. Заради смяната на властта това не се случи досега и точката бе предвидена в дневния ред на правителственото заседание в сряда.

Очакваното и обявено приемане на еврото обаче неочаквано напрегна коалицията. В четвъртък шефът на бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН настоя планът да бъде обсъден в бюджетната комисия, а след това и в парламента. На брифинг Каримански заяви, че настоява за това, за да се убеди, че в него се запазва фиксираният курс на лева към еврото, както и да види описани правителствените разходи и ползите от еврото.

Както и да се убеди, че можем да се справим с инфлационния шок, който се очаква при приемането на общата европейска валута. “Асен Василев опитва да се държи като самодържец във финансовата сфера, което е близко до диктатура”, заяви съпартиецът на Каримански Тошко Йорданов.

Заради това внезапно коалиционно напрежение ден след разплитането на казуса с оръжието за Украйна кабинетът отложи приемането на плана и той ще бъде внесен първоначално за обсъждане в парламента.

Според документа месец след като Съветът на ЕС вземе решение, че отговаряме на всички условия, и потвърди обменния курс, ще се задейства задължително обозначаване на цените едновременно в левове и евро. Това правило ще важи до 1 януари 2025 г., т.е. 12 месеца, защото опитът на държави, приели единната европейска валута, показал, че контролът и на гражданите свива опитите за спекула и намалява инфлацията.

Това не отменя задължението на Комисията за защита на конкуренцията и на министерството на икономиката да налагат солени санкции.

За да бъдат поощрени коректните фирми, икономическото министерство заедно с КЗП и неправителствени организации ще организират кампания “Честен търговец”. Тези, които умишлено нарушават правилата за преобразуване или закръгляване, освен че ще бъдат санкционирани,

ще влязат в черен списък,

който ще бъде публикуван на интернет страницата на Комисията за защита на потребителите, на страницата за еврото, както и в други информационни канали.

Ще има обаче само един месец, през който еврото и левът ще важат паралелно в България и след 1 февруари 2024 г. ще остане само европейската валута.

От 1 януари 2024 г. при плащане с левове

търговците ще са длъжни да връщат рестото в евро,

като в преходния период могат да откажат да приемат повече от 50 броя монети за една трансакция. Търговците трябва да обявяват цените в двете валути разбираемо, да се показва фиксираният обменен курс и да не се дава ненужна информация, която може да обърка потребителите.

Относно цените опитът на повечето държави, които са минали по този път, показва, че еврото не се отразява във висока степен и за дълго на инфлацията. Първоначално има опити за вдигане на цени чрез закръгляне, но това издържа едва няколко седмици, показва опитът на други държави, въвели общата валута. Причината е, че в такъв момент редица търговци искат да печелят повече клиенти и предлагат стоката или услугата на досегашните си цени, превърнати в евро без никакви корекции. Има и такива, които ще опитат дори да предложат по-евтини стоки, за да се наложат на пазара. В края на първия месец се очаква

поскъпването заради замяната на лева с евро да е около 1%,

а към края на първата година да падне под 0,5 на сто.

Две седмици преди ефективното въвеждане на еврото банките, търговците и “Български пощи” ще бъдат заредени с евробанкноти и монети. Това означава, че още преди въпросната дата БНБ може да започне производството или поръчките на европейската валута.

Финансовите институции трябва да се погрижат от началото на 2024 г. всички разплащателни, депозитни, спестовни, текущи бюджетни сметки, набирателни, ликвидационни и други сметки, както и такива при други доставчици на услуги да бъдат автоматично и безплатно превалутирани в евро.

За тях няма да действа преходен период. Това означава, че още от първия ден титулярите на левови сметки ще теглят или получават само евро, без значение дали използват банкомат, ПОС устройство или това ще става в офис на банка, платежна институция или дружество за електронни пари. Безкасовите плащания ще се извършват в евро. Това е един бърз и удобен начин за смяна на левове с евро.

От 1 февруари 2024 г. всички банки ще обменят в продължение на една година левове с евро. Първите 6 месеца операцията ще бъде без такса, а за следващите банките ще решат каква да е тя. След 1 февруари 2025 г. само БНБ ще обменя остатъците от левови наличности без ограничения за количествата и без такса.

Предвижда се постепенно преминаване на заплати, пенсии и други доходи в евро

Процесът ще трае различно в зависимост от организацията, която създадат работодателите. Но при всички случаи ще има една дата, от която всеки ще получава дохода си в евро. И ако е бил примерно 2000 лв., ще стане 1020,4 евро. Цялата операция по превалутиране ще се следи специално от БНБ.

Едновременно с нея ще бъде организирана и подготовката на информационните системи на банките и финансовите институции за поддържане на двойни салда по всички счетоводни сметки и двойни салда за надзорни и публични финансови отчети и информацията, изисквана за надзорни цели.

Ще започне да тече и подготовката за конвертиране от банките на плащания, кредити, активи, пасиви, капитал, референтни лихвени проценти от левове в евро. Комисията за финансов надзор ще подготви превалутирането на финансовите инструменти като акции, облигации, дялове и други ценни книжа, търгувани на фондовата ни борса.

От 1 февруари 2024 г. трябва да започне и информационна и комуникационна кампания. В нея ще се обясняват технологията и мерките за защита на евробанкнотите и монетите.

Засилено ще се призовават хората да обменят в евро парите, които държат в брой, или да ги внесат по сметка, за да стане превалутирането автоматично. За да се елиминира или ограничи спекулата с цените, двойното обявяване в левове и евро ще се слага и в рекламните материали на въпросната кампания.

Двойно обозначаване на цените ще правят и публичните институции. По време на този период всички суми, дължими от българските граждани на държавата, включително данъци, такси, глоби и други плащания, също ще се обозначават в левове и в евро. Същото важи и за сумите, дължими от държавата на гражданите.

Публичните органи също ще изготвят информационни материали във връзка с двойното обозначаване на цените и ценови листи, в които цените са изписани в двете валути.

Ще има нарочни разяснителни кампании къде, кога, как и кой може да обменя левове в евро,

какви процеси ще протичат и как хората да защитят правата си. За целта ще се използват средствата за масова информация като телевизия, радио, вестници и онлайн медии, както и възможностите на интернет и социалните мрежи. Ще бъде създаден национален сайт за еврото, Ангажимент за информирането и подпомагането на хората в отдалечени и слабонаселени райони ще имат местните власти.

Кредитите няма да поевтинеят, но депозитите ще имат еврозащита

От няколко години БНБ определя основния лихвен процент на 0%. Така че чувствително спадане на цената на кредитите не може да се очаква с въвеждането на еврото.

При жилищните заеми в еврозоната годишните лихви варират между 1,08 и 5,1% в различните държави. У нас те паднаха и под 3%. Не се очаква разликите да са толкова съществени, за да се преминава директно към теглене на ипотеки в евро.

Що се отнася до цените на имотите, те се обявяват в еврo oт гoдини, така че не се очакват значителни отклонения на този пазар. Поскъпване на имотите, съвпадащо по време с приемането на еврото, може да дойде от повишеното търсене. Експерти допускат, че въпреки предупрежденията ще има хора, които ще обменят усилено валута, а други, за да съхранят спестяванията си, ще инвестират в имот.

Основните предимства от въвеждането на еврото, които повечето експерти посочват, са по-ниските трансакционни и административни разходи поради това, че ще бъдат спестени пари за обмяна на левове в евро, както и част от разходите за водене на отчетност в евро.

Предполагаемо, но не сигурно постепенно понижение на лихви по кредити по държавен дълг. България ще стане част от общата система за защита на влоговете, като размерът на гарантираната сума за изплащане остава 100 000 евро.

Системата бе създадена по иницатива на Европейската комисия. При нея банките заделят вноска във фонд за застраховане на депозитите. В него предвидената сума трябва да е достатъчна, за да посрещне изплащания, които биха били необходими дори при по-тежки кризи от световната от 2008 г.

Вноските на банките във фонда зависят от рисковете, които поемат при дейността си другите банки спрямо останалите в банковия съюз, а не тези от същата държава членка.

Влизането на България в еврозоната ще има и положителен имидж, което ще помогне за по-лесно привличане на инвеститори. Освен това при излизане на България на международните дългови пазари ще е възможно постигането на по-ниска лихва заради повишените гаранции.