Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Георгиев - председател на Столичния общински съвет
Кадър: БНТ
Георги Георгиев - председател на Столичния общински съвет Кадър: БНТ

Уважаемите депутати, за да си заслужат заплатите да гласуват закони, вместо да се катерят по фасадите, заяви Георги Георгиев

Депутати от "Възраждане" са играли ролята на охрана на вишка, чрез която е било свалено знамето на Украйна от фасадата на Столичната община. Безобразно поведение. По случая вече има образувана преписка в Пето РПУ. Установена е самоличността на извършителите, като това е извършено от полицаите, които охраняват сградата на общината, на които, по техните думи изрично е било казано да не се месят, позовавайки се на правомощията им на народни представители. Броени минути след това сложихме друго знаме на Украйна на фасадата. Така председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев коментира акцията на "Възраждане" за сваляне на знамето на Украйна от фасадата на общината. 

Знамето, заедно с флаговете на ЕС и на София, се веят от балкона на кметския кабинет.

"Става въпрос не просто за грубо посегателство не просто на знаме на фасадата на общината, а за грубо посегателство над демокрацията. Изражда се политическият популизъм и придобива крайно притеснителни размери. Отчаяното желание да се попадне в медиите води до такива закононарушения. Очакваме компететнтните органи в лицето на МВР да си свършат работата", подчерта Георгиев.

Той добави, че има ясна и категорична позиция на СОС и припомни, че решението за поставянето на украинското знаме е било прегласувано, след като беше върнато от областния управител на София. 

"Предлагам уважаемите депутати, за да си заслужат заплатите да гласуват закони, решения на Народното събрание, вместо да се катерят с вишки по фасадите на сградите или да ги охраняват. Това е несвойствена дейност, а и е нужен специален лиценз за охранителна дейност", каза още Георгиев.

Запитан как ще коментира предупреждението на лидера на "Възраждане" към кмета на София, че ако знамето бъде върнато отново, ще последват други санкции, той заяви: "Може би отново трябва да се сезират компетентните органи. Нека да обърна внимание на този господин, че това е решение на СОС. Вандалските прояви нямат място в столицата".

"Говорим за вероятна злоупотреба със служебно положение и правомощия, които са дадени на народните представители не да спират полицаи да опазят обществения ред, а за да коват закони", каза още Георгиев.