Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Райола бе не само агент, но и приятел на Погба.
Райола бе не само агент, но и приятел на Погба.

Медиите на няколко пъти погребваха световноизвестния футболен мениджър, но белите дробове го предадоха окончателно

Хитрият агент на звездите преследваше с
хищно настървение печалбата и изстискваше
възможно най-много пари от клубовете

До известна степен щеше да е доста смешно, ако финалът не беше трагичен. През последните 4 месеца Мино Райола на два пъти беше погребван от медиите, но и двата пъти новините за неговата смърт се оказваха фалшиви. Може би най-известният футболен агент в света лично опровергаваше в социалните мрежи тъжните вести за собствената си гибел.

“Писна ми, за четири месеца два пъти ме умориха. Явно вярват в собствената ми способност да възкръсвам", написа в туитър агентът на някои от най-добрите футболисти в света. 48 часа по-късно дойде нова вест за неговия край. И този път беше истина.

54-годишният Райола загуби окончателно битката с коварно заболяване на белите дробове. Босовете на футболните грандове в Европа и по света със сигурност са отлели малко от чашите с алкохол в памет на човека, който винаги ги държеше нащрек и ги изстискваше до последната стотинка, за да напълни джобовете на своите клиенти. И собствените, разбира се!

Да, Мино Райола беше всеизвестен със своята изключителна безцеремонност дойде ли време за пазарлъци с клубовете. Не случайно играчи като Павел Недвед, Златан Ибрахимович, Пол Погба, Ромео Лукако, Марко Верати и още много от най-добрите през годините го наемаха да защитава интересите им. Дори в последните си мигове от живота италианецът не спря работа по трансфера на Ерлин Холанд, който има всички шансове да бие всички досегашни финансови рекорди в световния футбол. Хора от ръководството на "Манчестър Сити" са поканени от агента на играча в болницата, за да преговарят за преминаването на норвежкия нападател в състава на "гражданите".

Райола не успя да дочака финала на мегатрансфера, но си отиде със самочувствието на човека, осъществил много други исторически сделки за стотици милиони евро.

Именно той беше човекът, който замисли и осъществи успешно рекордния трансфер на Пол Погба в "Манчестър Юнайтед" на стойност 105 млн. евро, който си остана неподобрен до момента, в който от ПСЖ платиха космическите 222 млн. евро за Неймар. Но да се върнем към онази 2016 г., когато Погба се готвеше да пътува от Торино за Манчестър. Трансферът му се забави известно време, тъй като шефовете на "Ювентус" отказаха да платят комисионата от 20 млн. евро на Райола.

От "Юнайтед" също бяха категорични тогава, че няма да дадат и стотинка повече от това, за което са се разбрали с колегите от Италия.

В крайна сметка двете страни платиха солено на футболния агент и с бонусите той прибра общо 25 млн. от трансфера на Погба, който тези дни почете паметта на своя мениджър с трогателно послание.

"Да живея с теб бе едно от най-хубавите неща, които са се случвали в живота ми. Никога няма да забравя нашите разговори и моменти, които прекарахме заедно.

Болката е временна, някой ден ще я преживея

и тя ще отмине, за разлика от спомена за теб, който ще живее в мен вечно. Винаги ще ми липсваш. Благодаря ти за всичко. Ще почитам паметта ти на всяка стъпка по пътя на и извън терена. Почивай в мир, Мино Райола. Спи и почивай, докато дойда и аз. Трябва да играем още веднъж”, написа Погба в туитър.

Много от останалите му клиенти също се сбогуваха с него в социалните мрежи. Обичаха го не само защото им осигури страхотни трудови договори, а защото опитваше да бъде приятел с тях. "Мино е по-голям от живота. Той е толкова над нещата, че понякога направо е смешно", казваше навремето за него Златан Ибрахимович, обяснявайки простичко защо го обичаха клиентите му.

Италианецът подбираше играчи, готови да направят шоу както на терена, така и в офисите на белите якички, които движат делата в световния футбол.

Точно по такъв сценарий се развива трансферът на Марио Балотели в "Ливърпул".

Лошото момче на европейския футбол пристига с голяма тълпа приятели на "Анфийлд".

Всички са се натоварили в кортеж от лъскави автомобили, облечени са като рап звезди и демонстрират огромно самочувствие. А в центъра на тази шумна компания е именно Мино Райола, който сякаш се пръска от кеф, че е организирал подобно представление за хората, от които се очакват да позлатят него и Балотели.

Самият футболен агент не бягаше от показността в личния си живот. След осъществяването на мегатрансфера на Пол Богба той използва част от своята тлъста комисиона, за да си купи не какво да е имение, а това, в което планираше да прекара старините си Ал Капоне. Легендарният мафиот така и не успява да изпълни мечтата си, тъй като последиците от сифилиса унищожават тялото му още преди да е посрещнал 49-ия си рожден ден. Наследниците му обаче успяват да запазят просторния имот в Маями и много години по-късно да го продадат на Райола за 9,2 млн. долара.

Сделката е осъществена през 2016 г., когато тази сума е далеч по-внушителна от сегашните световни стандарти.

Срещу своите пари купувачът получава страхотна вила със седем спални, собствен плаж и спираща дъха гледка към Бискайския залив. Но не удобствата са тези, които привличат интереса на италианеца, а историята на имението. Той иска да живее точно там, където някога Ал Капоне е ръководил своята империя. И това изобщо не е случайно, защото Мино

Райола беше като страховит гангстер за всеки стиснат футболен шеф, който обича да взима, но мрази да дава.

След тъжния край на легендарния футболен агент всички се питаха кой ще наследи империята му. Явно покойният вече бос още приживе е избрал своя наследник.

Това е първият му братовчед Винченцо, който ще има нелеката задача да финализира сделката за Ерлинг Холанд, която като нищо ще бие всички досегашни рекорди.

Не се съмнявайте, че компанията на Райола ще осигури както приказен договор за норвежеца, така и тлъста комисиона за себе си.

Учителят може и да го няма вече на този свят, но уроците му никога няма да бъдат забравени.