Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тодор Кантарджиев. Кадър БНТ
Тодор Кантарджиев. Кадър БНТ

Тоалетните кърпички със спирт не помагат, за дезинфекция трябват препарати с хлор

Децата най-много са атакувани от новия вирус за хепатит, защото не са имали контакт с аденавирусите и нямат имунитет, каза пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев. Вирусът се предава чрез повърхностите - с ръцете например. Родителите трябва много да внимават за симптомите - пожълтяване на кожата, повръщане, изпражненията побеляват, предупреди той..

Тоалетните кърпички със спирт, които помагаха за дезинфекцията при КОВИД, обаче вече не действат. При хепатита са ефективни препаратите с хлор и миещите препарати, уточни професорът. 

КОВИД въобще не е изчезнал, смята той. Вирулентността обаче е отслабнала, кара се по-леко. Възрастните, които не са ваксинирани, трябва да го направят, каза проф. Кантарджиев.

Той даде няколко съвета какво да се прави при затопляне на времето, за да няма инфекции. Когато температурите стават високи, много е важно месото да се държи в хладилника. Животинската храна не бива да се оставя повече от 3,5 часа на стайна температура,  каза той.

Не ходете по тревите, защото със затоплянето излизат кърлежите, предупреди проф. Кантарджиев.  При ухапване от кърлеж взимането на антибиотик намалява опасността от лаймска болест 11 пъти, уточни той.

Във водоемите пък трябва да се постави препарат, който да убие ларвите на комарите, както направи Столична община, каза той.