Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сградата на Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк е открита тържествено на 1 май 1931 г., като президентът символично натиска копче в Белия дом.
Сградата на Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк е открита тържествено на 1 май 1931 г., като президентът символично натиска копче в Белия дом.

Всичко е свързано с една дата - 1 май

Апостола започва втората си обиколка из страната, Англия и Шотландия се обединяват, създава се тайното общество. Враца е залята от наводнение

Какво е общото между Васил Левски, Северна Корея, шпионирането за ядрени оръжия по времето на Студената война, илюминатите, Великобритания, Моцарт, Христо Ботев, Емпайър Стейт Билдинг, Северния полюс, наводнението във Враца и Осама бин Ладен?

Успешни и неуспешни националноосвободителни борби, обединение или разединение на държави, тайни общества, откриване на небостъргач, стъпването на човек на Северния полюс,

разузнаването

на ЦРУ и КГБ,

смъртта на най-търсения терорист, битката с природните стихии и мълчанието на БКП за трагедията в града на Ботев.

Това, което обединява тези теми, е датата 1 май. Всички събития се случват тогава, макар и в различни години и дори векове. Честваният иначе като Ден на труда е събрал в себе си енергията на много моменти от световната и българската история. Рядко има съчетаване на толкова важни за човечеството факти в един конкретен ден.

През 1869 г. дърветата са се раззеленили. Апостола, разчитайки на прикритието на гората, тръгва на втората си обиколка из България, за да създава революционни комитети и да вдига въстание. От Румъния пристига в Никопол и се насочва в посока Плевен (50 км), където основава първата си организация. Въоръжен е с пълномощно и прокламация на несъществуващото "Привременно правителство в Балкана". Смята, че ако агитира българите да се включат в борбата чрез авторитета на институция, ще привлече хората. До края на август вече е привлякъл хора за делото в Ловеч, Карлово, Калофер, Пловдив, Пазарджик и други градове.

Два месеца и половина след обесването

на Левски,

датата 1 май 1873 г. се свързва с друг голям българин - Христо Ботев. Като главен редактор той издава първия брой на сатиричния в. "Будилник". Публикува в него свои фейлетони. Вестникът е известен с карикатурите, които рисува полският художник Хенрих Дембицки, приятел на младите български революционери. Поради липса на средства "Будилник" излиза само в три броя.

Така и двете начинания, свързани с българските националноосвободителни борби, стартирали на 1 май, претърпяват неуспех.

Първият майски ден има връзка и с националната кауза на друга държава. Формулата е успешна и до днес. През 1707 г. кралствата Англия (което включва също Уелс) и Шотландия се превръщат в познатата днес Великобритания. Тогава влиза в сила актът за обединението им и народът получава названието британски. Споразумението позволява на Шотландия да запази законодателството си, но да остане без собствен парламент, а общият заседава в Лондон. Преди това през целия XVII век усилията за обединението им се провалят с кратко изключение при окупирането на Шотландия от армията на Оливър Кромуел.

Накрая на сакралната дата 1 май двете кралства

се обединяват при взаимноизгодни условия.

Шотландия се нуждае от икономическа подкрепа и се замогва, а Англия иска да защити границите си срещу евентуално нашествие на французите. Освен това Лондон се страхува и от домогванията до престола от страна на Джеймс Едуард. Той е доведен брат католик на кралицата протестантка Анна Стюарт и в онзи момент се намира в изгнание. Подозират, че може да нахлуе от север.

Макар да успява да обедини Англия и Шотландия, тя е последната от династията на Стюартите и има драматична съдба.

Въпреки 17-те си бременности не успява да се сдобие с наследник

от брака си с датския принц Георг заради тромбофилия. Така накрая се налага да реши на кого да остави трона - на своя доведен брат Джеймс или на хановерския граф Георг. Законът забранява католици да наследяват монархията и така везните надделяват към втория, който по-късно става известен като Джордж I.

Но тези събития вече нямат връзка с 1 май. Затова пък 144 години след обединението на Англия и Шотландия на същата дата кралица Виктория открива първото световно изложение, което се провежда в лондонския Хайд парк. То постига изключителен успех и набира печалба от рекордните за времето си 186 000 лири. С организацията му е натоварен лично принц Алберт фон Сакс-Кобург-Гота, който е от същата фамилия, от която произхожда българският цар Симеон Сакскобургготски.

Датата е свързана и с друг тип събития - които бележат постижение на човешката мисъл. Като например откриването на Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк през 1931 г. Тогава емблематичната 102-етажна сграда е най-високата не само в САЩ, но и в света. Два века по-рано на оживеното място в Манхатън, на което днес се издига тя, се намира най-обикновена селскостопанска ферма.

През XIX век там е построен първият хотел от веригата "Уолдорф Астория", но през 20-те години на XX век е продаден на други двама бизнесмени.

Първоначално те смятат да построят 50-етажна офис сграда, но после разширяват плановете си. Така сградата достига

86 етажа, 380 метра височина, а на върха е оформена мачта за дирижабли.

Раскоб и Смит искат тяхното творение да се извисява над строящите се в съседство подобни небостъргачи в американския мегаполис – "Крайслер Билдинг" и "40 Уол Стрийт", но Емпайър Стейт ги надминава. Чрез хитрост. Собствениците му поставят антена на върха.

В началото наемателите са едва 20. Идеята с дирижаблите отпада, тъй като се оказва, че мощните течения и съседните кули пречат на разходките във въздуха.

В сградата има няколко нещастни случая. Първият е през 1945 г., когато в нея се разбива бомбардировач заради гъстата мъгла. Единият двигател влиза вътре и избухва пожар. Другият попада в асансьорната шахта и също води до експлозия. Загиват 14 души. Служителят в асансьора Бети Лу Оливър обаче оцелява, след като пада 75 етажа. Той става част от Книгата на рекордите на Гинес.

Само след година за малко друг самолет да се вреже в емблематичната сграда. Това се разминава, но по-късно - през 2000 г., асансьор пада от 44-тия до четвъртия етаж, където има съоръжение за безопасност. Двамата, които са се возили в кабината, са леко пострадали.

Но не така завършват множеството опити за самоубийство. Около 30 души са сложили край на живота си, скачайки от кулата. Първото от тях е още преди откриването. Докато властите не обезопасят сградата. Но има още нещо, което съобразяват чак след като се случва инцидент.

Не проверяват посетителите за оръжие.

През 1997 г. на площадката за наблюдение палестинец убива човек, ранява шестима и се самоубива.

Днес Емпайър Стейт Билдинг е вторият по големина небостъргач в Ню Йорк, след като през 2001 г. терористи отвлякоха 4 самолета и два от тях врязаха в съседните кули близнаци.

Конспираторите веднага обвиниха тайните общества, че са в дъното на случилото се. Едни от обичайните заподозрени са илюминатите, които се създават на 1 май 1776 г. в гора в Бавария. Разпуснати са от херцог Карл Теодор 9 години по-късно, но повече от 200 години митовете за групата продължават да занимават умовете на любителите на заговорите.

Страшна трагедия се случва на 1 май 1966 г. във Враца. Тя дълго остава в тайна за широката общественост.

По време на първомайската манифестация се чува тътен откъм Балкана. Пробита е стената на хвостохранилището на рудник "Мир" и 450 000 тона вода, кал и тиня заливат село Згориград и част от областния град. Официално загиват 96 души, но се смята, че са повече, тъй като има много безследно изчезнали. Разрушени са 153 къщи и мостове.

Врачани са ужасени от бедствието и огромно множество се запътва към реката, за да види дали няма да види сред загиналите свой близък или приятел. Местните комунистически лидери се плашат от това струпване и нареждат на органите на реда да разпръснат тълпата. За издирване на телата са включени войници от поделенията наоколо. Откритите трупове са отнасяни на стадиона, където са измивани с маркучи с вода, за да бъдат разпознати.

В същия момент манифестация има и в София. Пред мавзолея на Георги Димитров минават стройни редици работници, а хората от Политбюро махат с ръка за поздрав от балкона. Докладват на Тодор Живков за случилото се във Враца, но той не отменя шествието и дава сигнал да се мълчи. По-късно отива в града с хеликоптер, за да чуе от местните партийни величия какво точно е станало.

Пресата отразява единствено факта,

че е обявена общодържавна мобилизация за възстановяване на района и изплащане на милиони левове на пострадалите и близките на загиналите. По заведеното дело има 4 присъди, при това всичките са на хора от ниските нива.

Една година преди трагедията в Згориград пристига съветският професор Павел Евдокимов. Той констатира, че има проблем и хвостохранилището е във фаза на стихийно бедствие от хидротехническа гледна точка. В докладната си записка руският професор предупреждава, че през пролетта на следващата година има опасност да придойдат отточни води, а стената няма да издържи на натиска на вода и хвост, защото не е съобразена с капацитета.

Предупреждението не е взето предвид, а докладът е "покрит".

1 май по времето на комунизма е свързан и с първите сигнали, че системата си отива. Тогава започват събитията в Полша през 1982 г. Работниците излизат на масови манифестации срещу режима. Това е началото на синдиката "Солидарност", прераснал по-късно в партия и управлявал страната. При сблъсъци с милицията са ранени 1500 демонстранти, има и стотици арестувани.

През 1989 г. комунизмът пада, но набира тероризмът набира скорост. И пак на 1 май 2011 г. американският президент Барак Обама съобщава, че терорист № 1 Осама бин Ладен е убит в Пакистан.

Какво още се случва на 1 май, четете ТУК.